Nagyacsád, Magyargencs és Nemesgörzsöny együtt varratott maszkokat a lakosoknak

Elmaradt rendezvényekről, nyertes pályázatról, egy lakhelyen történő járványügyi megfigyelésről, illetve a szomszédos községekkel, Magyargenccsel és Nemesgörzsönnyel közös összefogásról tájékoztatott a nagyacsádi polgármester.

Laskovics Márió

Egy önkéntes által készített maszkok egy része

Forrás: önkormányzat

Szalóky Nándor polgármester az elmúlt hetek során a faluban tett intézkedések kapcsán lapunknak elmondta, az első nehéz döntés, amit meg kellett hoznia, a március 14-ére tervezett nőnapi jótékonysági bál elhalasztása volt. Előző nap jelentették be az iskolák „bezárását”, és bár száz főnél kevesebben vettek volna részt, a bált mégis lefújták az utolsó pillanatban. Bíznak benne, hogy a későbbiekben megtarthatják a helyi óvodásokat támogató rendezvényt.

Az elmaradt jótékonysági bálra hiábavalóan feldíszített kultúrházi nagyterem Fotó: önkormányzat

A faluvezető hozzátette, hogy emiatt egy EFOP-os pályázatuk egészséges életmódról szóló előadása szintén elmaradt. Az önkormányzat bevezette a szükséges óvintézkedéseket. Lezárták az óvodát, a sportpályát és a játszóteret, valamint csak az anyakönyvi ügyek intézésére korlátozták a személyes ügyfélfogadást. A falugondnoki szolgálat elindulása szerencsésen egybevágott a veszélyhelyzet fokozódásával, így lakossági igény szerint gyógyszereket váltanak ki. A bevásárlást az idősek nagy része megoldja a hozzátartozókkal, az igénylőknek azonban szívesen segít a hivatal. A községben egy lakos hatósági házi karanténban volt, önkormányzati segítségnyújtást nem igényelt, és már nem áll járványügyi megfigyelés alatt.

Szalóky Nándor polgármester kiemelte a múlt héti társadalmi összefogást, miszerint három falu – Magyargencs, Nagyacsád és Nemesgörzsöny – önkormányzata közösen bízta meg Som Tibor nemesgörzsönyi vállalkozót szájmaszkok varrására, a lakosságot pedig arra kérték, aki teheti, járuljon hozzá anyaggal, önkéntes munkával: varrással, kihordással. Az elkészült háromezer maszkból négy nap leforgása alatt a három község valamennyi lakosa részesült, valamint tartalékban is maradt.

Egy önkéntes által készített maszkok egy része Fotó: önkormányzat

A polgármester pozitívumként jegyezte meg, hogy nem állt meg teljesen az élet Nagyacsádon, ugyanis a Magyar falu-programban elnyert közel 30 millió forintból fejlesztik a Szélmezői tőzegbánya tavakhoz vezető külterületi utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában