A szakrendelések többsége újraindult a pápai kórházban

Új eljárásrend lépett életbe mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásban, az egynapos ellátások pedig szakmai ajánlás alapján történnek a pápai kórházban és szakrendelőjében.

Laskovics Márió

20200514 Pápa gyomortükrözésre készülnek a Gróf Esterházy Kórház gasztroenterológiai osztályán Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megbetegedések számának alakulása lehetővé tette az egészségügyi ellátások óvatos újraindítását a pápai Gróf Esterházy Kórház- és Rendelőintézeti Szakrendelőben. Első ütemben a Covid-19-átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozások elvégzését, és vizsgálatokat helyeztek előtérbe, tájékoztatta lapunkat Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

A szakrendelések többsége május 18-án újraindult, a nefrológia és az ortopédia június 1-től érhető el. Jelenleg nincs rendelés a belgyógyászaton, a fájdalom ambulancián, az urodinámián és a proktológián. Minden szakrendelés előjegyzés alapján vehető igénybe. Sürgősségi laboratóriumi beutalóval érkező betegeknek is időpontot kell kérniük a kartonozóban. Amennyiben hirtelen kialakuló panaszok indokolttá teszik az azonnali ellátást, a sürgősségi betegellátó osztályon lehet jelentkezni.

Akár a szakrendelések többsége, a gasztroenterológiai ellátás is előzetes telefonos konzultáció alapján vehető igénybe
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Célunk a járóbeteg-ellátás biztosítása, a rendelések fokozatos visszaállításával oly módon, hogy a telefonon történő konzultáció szükségessége az ellátás rendszerében fennmaradjon. Mindezt május 18-tól új szabályok alapján tesszük. Mindenkinek új időpontot kell kérni a vizsgálatokhoz, mivel az előzőleg megkértet töröltük. Járványügyi szempontból ajánlatossá vált az orvos-beteg találkozások számának és időtartamának minimalizálása, így óránként négy beteg ellátására nyílik lehetőség. Fontosnak és szükségesnek tartjuk a vizsgálatok előtti telefonos orvosi konzultációt, valamint a kartonozóban kért előjegyzést. Szakrendeléseink kizárólag előjegyzés alapján vehetők igénybe. Hogy ez problémamentesen megtörténhessen, azt javasoljuk és kérjük, hogy betegeink első körben telefonon keressék szakrendeléseinket. Az így folytatott konzultáció eredménye az is lehet, hogy személyesen nem kell felkeresni a rendelést, adott esetben receptírás is megvalósulhat e-recept formájában. Ha szükséges személyes találkozás, konkrét időpontra behívjuk. A sürgős ellátásokhoz – például szemészet, laborvizsgálatok – időpont egyeztetése szükséges. Mindenkit kérünk, a beléptetés miatt a megadott időpont előtt tíz-tizenöt perccel előbb érkezzen – hívta fel a figyelmet Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

Továbbra is nagyon fontos a higiénés, valamint a távolságtartás szabályainak betartása. Ennek érdekében a várótermekben korlátozott számú beteg tartózkodhat. Mindenkitől kellő türelmet kérnek ehhez. A vizsgálat előtt, a rendelőbe érkezéskor lázmérés, kézfertőtlenítés történik, és egy kérdéssorra kell válaszolni a Covid-19 érintettség kizárása céljából. Orr-szájmaszk viselete kötelező.

Vannak olyan magas kockázatú beavatkozások, amelyekhez az Egészségügyi Szakmai Kollégiumok tagozatainak javaslata alapján a kezelő orvos dönti el, hogy szükséges-e az úgynevezett PCR-vizsgálat elvégzése. Amennyiben igen, a mintavételhez külön vizsgálót alakítottak ki, mely előjegyzés alapján működik. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató tájékoztatás szerint az aktív fekvőbeteg-ellátó osztályok műtétes, valamint gyógyító munkájukat kellő körültekintés mellett végzik. Az egynapos sebészeti ellátásokban az urológiai és a szemészeti műtéteknél a fokozatosság elvét tartják szem előtt, a betegekkel való kapcsolattartás mellett. A népegészségügyi szűrővizsgálatok újraindulhatnak.

Töreki-Vörös Ibolya, a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója még óvatosságra int mindenkit
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A veszélyhelyzet nem múlt el. Nem szabad, hogy a megengedések, a mindennapi élet újranyitásai elfeledtessék ezt velünk. Mindenkit arra kérek, hogy kellő óvatossággal élje mindennapjait, vigyázzon szeretteire és önmagára, hogy szükség szerint segíteni tudjon. Az elmúlt időszak próbára tett bennünket, akik az egészségügyben a betegeket szolgáljuk. Teljesen át kellett szerveznünk kórházunk „életét”. Folyamatosan képeztük dolgozóinkat, minden szinten, hogy fel tudjunk készülni arra, amire nem lehet, mert nem ismerjük. Példaértékűen együttműködtünk az alapellátással és a szociális intézményekkel, egymás munkáját segítve. Mindemellett gyógyítottunk. Köszönjük betegeink megértését és türelmét, mivel megértették, a járványhelyzet kellemetlenségekkel jár – jegyezte meg Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

Hozzátette, a helytállásban sokan segítettek az intézménynek. Adományoztak védőfelszereléseket, orr-szájmaszkokat, overallokat, kesztyűket, arcvédőket, légtér-fertőtlenítéshez ózongenerátort, plazma-légfertőtlenítőt, de érkeztek étel-ital-felajánlások, valamint pénzadományok a kórház alapítványa számára.

A járóbeteg-ellátás újraindításával kapcsolatos információk elérhetők a pápai kórház honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában