eltűnő múlt

2020.05.07. 07:00

Lebontják a Csingervölgyi bánya osztályozó épületét

Jól halad az egykori bánya osztályozó épületének a bontása. Csingervölgy központjában hamarosan eltűnik a régóta használaton kívüli létesítmény, amely az egykori dolgozóknak nem csupán egy épületet jelent, hanem sok szép élményt. Egyikük, Henc Albertné, a 82 éves Éva néni ma is Csingervölgyben él. Ő mesélt nekünk a hajdani üzemről.

Tisler Anna

Eltűnik a hajdani bánya osztályozójának épülete

Fotó: Tisler Anna

– Összetartó, jó csapat voltunk. Vidáman indultunk munkába, pedig nem volt könnyű a napi nyolcórás munkavégzés. Három műszakban válogattuk ki a követ a szénből. Poros, zajos munka volt. 1972-ben kerültem oda és 1990-ben onnan mentem nyugdíjba. A munkába állásom után néhány hónapig szalag mellett dolgoztam, majd leakasztó lettem: jött fel a bányából a szalagon a szén, azt vettem le – mesélte Éva néni.

– A mi munkánk a szabad ég alatt folyt, télen a hóban, nyáron a kánikulában, olykor esőben, sárban. Ám a többiek sem fűtött helyen dolgoztak. Ha fáztunk, illetve amikor egy ideig nem jött a szén, elmentünk melegedni. Az étkezési szünetben beszélgettünk, tréfálkoztunk, nevettünk. Egy műszakban tízen-tizenhárman dolgoztunk. Sosem panaszkodtunk – hangsúlyozta Henc Albertné. Mint mondta, a dolgozók a kávépénzből havonta elmentek együtt vacsorázni a Parkerdőbe, táncoltak és énekeltek.

Eltűnik a hajdani bánya osztályozójának épülete

– Sokan kisgyermek mellett dolgoztak három műszakban. Nem feledkeztek meg arról, aki nyugdíjba ment, tartották vele a kapcsolatot. Sajnos már kevesen élnek az egykori munkatársak közül – jegyezte meg Éva néni, aki ápolja az emlékeket és a bányászati hagyományokat. A Csingervölgyért Egyesület tagjaként részt vesz rendezvények szervezésében, lebonyolításában, a közösségi ház rendben tartásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában