Figyelnek az előírások betartatására

2020.05.22. 07:00

Újraindított szakvezetések, megváltozott szabályok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Körülbelül két hónapig tartottak zárva a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyei. Megváltozott szabályokkal lassan újraindul az élet, már több szabadtéri látogatóhelyet megnyitottak, és elindították a szakvezetéseket is.

Sági Ági

Geotúra indul a Római-fürdőhöz Sárdy Juli vezetésével Bakonynánán

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Mindenkinek nagyon nehéz volt az elmúlt két hónap. A kollégák többsége általában terepen dolgozik, számukra terepi feladatokat biztosítottunk, az irodában dolgozó kollégák otthon folytatták a munkát. A Tapolcai-tavasbarlang személyzete – körülbelül húsz ember – például a salföldi majorban folyó munkákba kapcsolódott be. Részvételükkel teljesen megújult a gyógynövény- és fűszerkert.– Ebben az időszakban is teljes létszámmal dolgoztunk, senkitől nem kellett megválnunk – mondta lapunknak Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Az érdeklődők korlátozásokra számíthatnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park újra megnyílt látogatóhelyein Fotó: Balogh Ákos/Napló

Habár az élet elindult több látogatóhelyen is, a működés megváltozott szabályok szerint zajlik. Ilyen például, hogy a 65 év felettiek az igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják, és korlátozták a látogatói létszámot. A látogatók számára kötelező – az egy háztartásban élők kivételével – betartani legalább másfél méter egyéni védőtávolságot, továbbá szintén előírás zárt térben a szájat és az orrot eltakaró eszköz használata. A látogató- és bemutatóhelyeken a közösségi tereket és a játszótereket egyelőre nem lehet használni.

Puskás Zoltán kiemelte, az elmúlt időszakban is teljes létszámmal dolgoztak, senkitől nem kellett megválniuk Fotó: Archív

– A járványhelyzet miatt érvényesítenünk kell az egészségügyi szabályokat. Egyelőre három szabadtéri látogatóhelyet nyitottunk meg: a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a kápolnapusztai bivalyrezervátumot. Újraindítottuk a szakvezetéseket, természetismereti túrákat és geotúrákat szervezünk. Ezeken egyszerre csak tizenöten vehetnek részt, és előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a túrázókat. Az első héten azt tapasztaltuk, hogy a szakvezetésekre általában túljelentkezés van, a bemutatóhelyeken lassan élénkül a forgalom, de május közepén eleve nem számítunk nyári rohamra – tette hozzá Puskás Zoltán.

Geotúra indul a Római-fürdőhöz Sárdy Juli vezetésével Bakonynánán
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az igazgatóság idén sok beruházást bonyolít le, jelenleg húsz pályázat megvalósításán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában