kitűnő helyszín lesz történelemórákhoz

2020.06.05. 07:00

Egymilliárdos állami beruházás kezdődik a sümegi várban

Közel egymilliárdos felújítás kezdődik a sümegi várban rövidesen a Nemzeti Kastélyprogramnak és Nemzeti Várprogramnak köszönhetőn, ami az eddigi legjelentősebb, központi támogatással megvalósuló beruházás, tudtuk meg Papp Imre várkapitánytól.

Kovács Erika

Papp Imre a sümegi várban tavaly. Családjával együtt nagyon várja, hogy megkapják a koronavírus elleni oltást

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Eszerint újjáépül a várban az egész keleti szárny, a kápolnától egészen a Köves-bástyáig. Érinti a rekonstrukció az első szinten levő várnagyi házat, a kaszárnyát, a középkori konyhát, a sütőházat és a különféle műhelyeket, mint a bognár és a kovács, valamint a Csabi-tornyot. A második szintre kiállításokat terveznek, és olyan termeket alakítanak majd ki, ahol a várat történelmi előadásokkal, vetítésekkel mutatják be.

- Mindez kitűnő helyszíne lehet a történelemóráknak is, mert a korhű környezetben valószínűleg még könnyebben megértik és megtanulják az elméletet a diákok, akik az egész országból érkeznek – jegyezte meg a várkapitány. Papp Imre hozzátette, a keleti fal fölé födém kerül, és tölgyfából, fazsindelyből fedett gyilokjárókat is építenek. A gyerekek kipróbálhatják majd a régi mesterségeket is, a kő- és fafaragást. Az építkezés terveik szerint egy hónapon belül megkezdődik, és várhatóan két éven belül befejeződik.

- Ez a turisztikai szezon közepén történik, de nem is baj, mert így az emberek testközelből nézhetik meg a várépítést – jegyzi meg a várkapitány. Az építőanyagot speciális járművekkel szállítják, ehhez új felvonóhidat építettek. Papp Imre kiemelte, ha minden jól megy, egy éven belül kezdődhet a palotaszárny felújítása is, amihez a tervek már elkészültek.

Tíz évvel ezelőtt történt a várban nagyobb állami felújítás, ami 820 millió forintba került. – Ahhoz a város részéről 15 százalékos önerőre volt szükség, amit a kötelezettségvállalásokkal részletekben kifizettünk. Akkor megújult az Öreg-torony, a kápolna és a fellegvár környezete – utalt a múltra Papp Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában