Összefogással vált valóra a régi álmuk

2020.06.26. 11:30

Hiánypótló szociális intézményt avattak Sümegen

Régi álom vált valóra csütörtökön, amikor a fogyatékossággal élők 20 férőhelyes nappali intézményét felavatták. Az épületet egy korábbi óvodából alakították át.

Tóth B. Zsuzsa

A nemzetiszínű szalagot Fenyvesi Zoltán, Végh László, Fülöp Attila, Horváthné Somogyi Ildikó, valamint a beruházót képviselő Szencz Lajos vágta át

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár leszögezte, hogy olyan intézmény nyitja meg most a kapuit, amely hiányt pótol Sümegen.

– Húsz fiatalnak lesz lehetősége az intézmény szolgáltatásait igénybe venni. A felújítás olyan forrásból valósult meg, amely más célt is szolgálhatott volna, de a térség és a város úgy döntött, hogy erre a beruházásra költi el a pénzt. Sokszor tekintünk úgy a fogyatékossággal élőkre, hogy ők nem képesek értéket teremteni, ám ettől még ők is szeretnének munkából élni – mondta az államtitkár. Fülöp Attila hozzátette: a 2021-es esztendőre vonatkozó költségvetésben minden bentlakásos és nappali intézmény esetében emelkedni fog a támogatás az idei évihez képest.

Horváthné Somogyi Ildikó intézményvezető elmondta, eddig a városban nem volt a fogyatékossággal élők számára nappali intézmény.

Horváthné Somogyi Ildikó hozzátette, az érintett személyek Tapolcára jártak át mindennap Sümegről és környékéről. – Sajnos csak nagyon korlátozott számban tudtuk őket fogadni ott. Évek óta terveztük a sümegi intézményt, ahol egyenlő esélyeket teremthetünk az épületen belüli foglalkoztatással. A nappali intézményben Tapolcán is mindenki hasznos, építő jellegű munkát végez, dolgozunk az autóiparnak, varrodánk van, konyhai munkát végeznek a fiatalok – mondta az intézményvezető.

A nemzetiszínű szalagot Fenyvesi Zoltán, Végh László, Fülöp Attila, Horváthné Somogyi Ildikó, valamint a beruházót képviselő Szencz Lajos vágta át

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósult meg a fejlesztés. – Örülök, hogy a kormány és a megyei közgyűlés támogatta, és a város is pozitívan állt a feladat elé, utóbbi a helyet biztosítva – jegyezte meg az országgyűlési képviselő. Mint mondta, számára mindig pozitív érzéseket ad a fiatalokkal való együttlét.

Végh László, Sümeg polgármestere pohárköszöntőjében kiemelte: mindenki, aki részt vett és részt vesz az intézmény létrehozásában és működtetésében, jót cselekszik.

Az ünnepségen verssel, énekkel közreműködtek az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény tapolcai tagintézményének fiataljai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában