elmaradó fejlesztések

2020.06.15. 11:00

Segítséget kérnek a Balaton-parti települések

A Balatoni Szövetség (BSZ) személyes meghallgatást kér a kormánytól, mivel a járvány miatti egyre súlyosabb elvonások nyomán a parti települések kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.

Tóth B. Zsuzsa

A Balaton-part turizmusból élő településeit hatványozottan sújtják az elvonások

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tópart önkormányzatait tömörítő BSZ elnöke, Lombár Gábor Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kért segítséget. Levelében azt írja, hogy a járványügyi helyzet kezelésével kapcsolatos kormányzati intézkedések az elsősorban turisztikából élni szándékozó településeket, így a Balaton-parti önkormányzatokat lényegesen komolyabban terhelik, mint más településeket. A már bevezetett és a 2021-es esztendő költségvetésének tervezetében megfogalmazott lépések veszélyeztetik egyes települések működőképességét.

A jövő évi költségvetési tervezet szerint elvonnák a gépjárműadót és az idegenforgalmi adó állami normatív támogatását is az önkormányzatoktól, ezáltal ellehetetlenül a balatoni önkormányzatok működése. Már most több településen kellett elhalasztani a fejlesztéseket, főleg az önrészeseket. A települések nagy része nem tud az egyes pályázatokon indulni, mivel a szükséges önrészt képtelenek kigazdálkodni.

A Balaton-part turizmusból élő településeit hatványozottan sújtják az elvonások Fotó: Balogh Ákos/Napló

A balatoni önkormányzatok a korábbi intézkedések következtében kialakult 14–40 százalék közötti költségvetési hiánnyal képtelenek ellátni feladataikat a turisztika terén, nem képesek annak beindítását segíteni – jelezte Lombár Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában