Minden hajléktalan számára tud ellátást biztosítani a veszprémi Befogadás Háza

Az intézménynek keményen be kell tartania a jogszabályokat, mint bármelyik más szociális szolgáltatónak, azonban minden hajléktalan ember számára tudnak 24 órában hajléktalanellátást biztosítani.

Juhász-Léhi István

Vágner Milánék folyamatos kapcsolatban vannak az utcán élőkkel

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Erről is beszélt a Naplónak Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője. – Ez azt jelenti, hogy mindenkinek fel tudjuk ajánlani a nappali melegedőnket és az éjjeli menedékhelyünket.

Azért kérdeztük a szakembert, mert szerkesztőségünkhöz több negatív jelzés érkezett az elmúlt időszakban az utcán életvitelszerűen élőkről.

Mint az elhangzott, a nappali melegedő reggel 8-kor nyit, este 6-kor zár, míg a menedékhely este 6-kor nyit és másnap 8-kor zár. Mindezek mellett az utcán élők számára úgynevezett alacsony küszöbű ellátást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy ha valaki olyan higiéniás vagy alkoholos állapotban van, hogy nem tudja igénybe venni a menedékhelyet, akkor annak a részeként igénybe veheti ezt az ellátást. A betérők lezuhanyozhatnak, ha szükségük van rá, kapnak egy váltás ruhát, mosathatnak vagy éppen vacsorát melegíthetnek.

A Máltai Szeretetszolgálat ezen szolgáltatását az utcán élők közül tízen veszik igénybe a nyári időszakban, míg télen ez a szám ennek a duplája, de összességében közel százan lehetnek „kint”, sokak nincsenek szem előtt. Az alacsony küszöbű szolgáltatást 2018 októbere előtt csak téli időszakban működtették a máltaiak, azért, hogy ne kelljen a hidegben éjszakázniuk a hajléktalanoknak. Viszont 2018. október 15-e után a közterületen életvitelszerű tartózkodást korlátozták. Azóta működik ez a szolgáltatásuk, amire idén április 30-ig kaptak állami támogatást, azóta saját forrásból pótolják ezen kiadásaikat.

Vágner Milánék folyamatos kapcsolatban vannak az utcán élőkkel Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Célunk, hogy állandóan működjön mindez állami pénzből, mint ahogyan télen kapunk állami normatív támogatást – fogalmazott Vágner Milán.

Felvetettük: Veszprém néhány terén „gondot” okoz sokaknak a fedél nélküliek jelenléte, hiszen az utcán italoznak, hangoskodnak, kéregetnek, előfordul, hogy a dolgukat is ott végzik.

Mit tudnak tenni? – kérdeztük.

– Intézményünk működését úgy alakítjuk, hogy mindenkit fogadni tudjunk – mondta az intézményvezető. – Télen hetente háromszor van teajáratunk, míg nyáron heti egy alkalommal fordulunk. Ez azért is fontos, hogy kapcsolatban legyünk az utcán élőkkel, velük információt cseréljünk, azaz tudjunk egymásról. Mi eközben felajánljuk nekik szolgáltatásainkat is. Nekünk ez az eszközünk.

Vágner Milán hangsúlyozta: olyan nem fordult elő náluk, hogy valaki azért nem kapott szolgáltatást, mert krízishelyzetben lett volna a veszprémi intézmény. Kiemelte, hogy a hajléktalanok otthonába úgy tudják felvenni az embereket, ha rendelkeznek negatív koronavírusteszt-eredménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában