élhető, családbarát település

2020.07.12. 15:00

Minibölcsődét avattak Nagyesztergáron

Több beruházás valósult meg az elmúlt néhány hónapban Ányos Pál szülőfalujában, ezek közül a legjelentősebb a minibölcsőde.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Szirbek Tiborné polgármester asszony az avatóünnepségen elmondta, településük – az Ányos család levéltára és egyéb tárgyi, írásos emlékek bizonysága szerint – az idén 750 éves, melyről az év során több rendezvénnyel megemlékeznek.

Ünnepélyesen avatták fel a minibölcsődét, balról Szirbek Tiborné, Jelencsik Istvánné és Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő Fotó: Müller Anikó Hanga

– Fontosnak tartom, hogy megismerjük múltunkat, erősítsük gyökereinket, ezáltal erősítve az itt élők identitását. Ma Nagyesztergár élhető, családbarát település, lakosságszáma növekvő tendenciát mutat. Ezt szolgálja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 46,5 millióval támogatott hét férőhelyes minibölcsődénk létrehozása is, mely az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, emelte ki a faluvezető.

Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő köszöntőjében a munka és a család egyensúlyát hangsúlyozta. – A magyar családpolitika egyik pillére a munka és a család egyensúlyának támogatása, ezért 2010 óta az egyik fő cél a családközpontú és munkaalapú társadalom építése. Ahhoz, hogy a szülők dolgozhassanak, a gyermekek biztonságos elhelyezését meg kell teremteni. Az elmúlt tíz évben majdnem megkétszereződött a bölcsődei férőhelyek száma, mely jelenleg 51 ezer. 2019-20 között 120 milliárd forintot fordítottunk bölcsődefejlesztésre, ma 758 önkormányzat – minden ötödik település – működtet bölcsődét, mely biztosítja a jövőt, hangsúlyozta Kovács Zoltán, kiemelve a kis bakonyi falu közösségformáló összefogását, mely gazdagítja értékeiket.

Az ünnepi avatást követően a résztvevők megtekintették az új létesítményt Fotó: Müller Anikó Hanga

Jelencsik Istvánné, a Fészek Német Nemzetiségi Óvoda és Minibölcsőde vezetője annak jelentőségéről szólt, hogy a kormány annak érdekében teremtette meg a minibölcsődék alapításának feltételeit, hogy a kisebb településeken e szolgáltatás biztosításával a családoknak élhetőbb környezetet teremtsen, helyben tartsa a fiatalokat, és ne kelljen dönteniük a gyermeknevelés és a munkavállalás között. Elmondta, a pályázati támogatás lehetővé tette a konyha és az óvodai csoportszobák felújítását, az udvar mozgásfejlesztő játékeszközeinek bővítését is.

Fuchs Tibor plébános atya megáldotta az új létesítményt, majd Kovács Zoltán, Szirbek Tiborné és Jelencsik Istvánné ünnepélyesen átvágta a nemzeti színű szalagot. Miután a résztvevők bejárták a többcélúvá vált intézményt, sétát tettek a faluban, megtekintve az új parkolót, a májusban felavatott Nepomuki Szent János-szobrot és a Magyar falu program támogatásával a közelmúltban új, korszerű eszközökkel felszerelt orvosi rendelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában