Balatonalmádiban folytatja

2020.07.31. 07:00

Szentmisén köszönt el a hívektől a pápai plébános

A papi szolgálatát augusztustól Balatonalmádiban folytató Szijártó László kerületi esperes-plébános könnyeivel küszködve búcsúzott el tókerti híveitől.

Laskovics Márió

Szijártó László az utolsó vasárnapi szentmiséjét celebrálta a tókerti Szent Benedek-plébánián, az alkalomra meg-telt a templom.

Szijártó László kerületi esperes-plébános szentbeszédében a főegyházmegye védőszentjéről, Szent Annáról és férjéről, Szent Joachimról prédikált, kiemelve imádságos lelkületüket, emberbaráti szeretetüket.

– A törökdúlás során szinte teljesen kipusztult a népesség, így az egyházmegye területén is nagyon kevesen maradtak. Az akkori vezetők égi közbenjárónak Szent Annát, az Úrjézus nagyanyját választották, hogy minél több család és gyermek szülessen. Aztán benépesült az ország. Az utóbbi időben kissé háttérbe szorult az ő tisztelete, ugyanis a társvédőszentünk, Boldog Gizella kultuszát részesítettük előnyben, de az elmúlt egy-két évben ismét előtérbe került.

Szijártó László kerületi esperes-plébános a tókerti hívektől búcsúajándékként kapott, a Szent Benedek-templomot ábrázoló grafikával

A Tókertben péntekig még miséző, de szombattól Balatonalmádiban szolgáló plébánostól a hívek nevében Steiner Csaba, a plébániai képviselő-testület világi elnöke búcsúzott. Mint mondta, nem csupán lelki vezetőjük, hanem társuk, többeknek személyes barátja volt.

– Pályakezdő papként állta meg a helyét. A plébánia és környéke felújításában mindig partner volt, sok ötlettel járult hozzá. Segítette a plébániai közösségek, szervezetek működését, házhoz járt az idősebb hívekhez és az idősek otthonába – mondta Steiner Csaba, majd a hívek búcsúajándékokat adtak át.

A tókerti karitászcsoport szobanövényt ajándékozott az elköszönő Szijártó László atyának

Szijártó László a Naplónak nyilatkozva felidézte pápai pályáját. A felszentelését követő évben, 2003 augusztusában érkezett Pápára. Tíz évig Mail József apát-plébános káplánjaként szolgált a Fő téri Szent István-plébánián. Ellátták a bencés, a ferences templomot, a Kálvária-plébániát, valamint Borsosgyőrt, Nagyacsádot, Nemesgörzsönyt. 2007-től az oldallagosan a Fő térihez rendelt Szent Benedek-plébánia lelkipásztori teendőivel bízták meg. 2013-ban nevezték ki plébánossá, ekkor rendelték a tókerti plébániához az említett három falut is, így Szijártó László közel ötezer ember lelkipásztori ellátásáért felelt.

– Hálával és köszönettel tartozom mindenkinek az elmúlt tizenhét, illetve tizenhárom év minden percéért. Sok segítséget, támogatást kaptam Mail atyától, a lelkipásztoroktól, az érsekségtől, a pápai önkormányzattól és az itt lévő közösségektől, a Szent Benedek Kórustól, a plébániai képviselő-testülettől, a rózsafüzér társulattól, a karitászcsoporttól, a hittanároktól, valamint a sajtó munkatársai- tól. Legnagyobb eredmény, hogy sikerült megújítanunk az épületeket, a templomot, a borsosgyőri iskolakápolnát, a nagyacsádi közösségi termet. Bízom benne, hogy a fizikai felújítások mellett sikerült a lelkiekben is közelebb kerülni egymáshoz, közelebb vinni az embereket a Jóistenhez és az egyházhoz. A kereszteléseket, elsőáldozásokat, bérmálásokat és házasságkötéseket tekintve a számok emelkedő tendenciát mutatnak. Utódom Földi István kerületi esperes-plébános lesz – fogalmazott Szijártó László.

Szijártó László kerületi esperes-plébános szentbeszédében Szent Annáról, valamint saját pápai papi pályájáról prédikált

Leendő balatonalmádi papi szolgálata kapcsán megjegyezte, nagy feladat előtt áll, hiszen Szabó János huszon- nyolc évig teljesített ott szolgálatot. – Nehéz kezdet után egy újabb nehéz kezdés vár rám. Magasra tette a mércét, de próbálkozni fogok, hogy a nyomdokaiba lépjek. A Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatójaként is tevékenykedem tovább, talán a Balaton partjáról egy kicsit gördülé- kenyebben – tette hozzá a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában