Új közösségi tereket alakítanak ki

2020.08.05. 11:30

Ékszerdobozzá válik az ajkai Városliget

A városközpont, a sportkomplexum és a Városliget legyen a város ékszerdoboza, amelyet átgondoltan fejlesztünk, fogalmazta meg Schwartz Béla polgármester a Városliget fejlesztéséről szóló tanácskozáson a városházán.

Tisler Anna

A felújítás után triatlonversenyt is szervezhetnek a tónál

Fotó: Györkös József

A minap tartott megbeszélésen az önkormányzati képviselő-testület tagjai, a hivatal szakemberei, vállalkozók, civilszervezetek tagjai vettek részt, valamint azok, akik az érintett területen ingatlannal rendelkeznek. Részt vett a megbeszélésen Morgan Viktória vezető tervező is, aki a négy évvel ezelőtti terveket készítette. A Városliget felújítására 2016-ban készítettek tervet, majd pályázatot nyújtottak be a megvalósításra, amely azonban nem nyert.

Fotó: Györkös József

Schwartz Béla a jelenlegi fejlesztési elképzelések között ismertette, hogy Ajka egyik testvérvárosa, a kínai Donghai tiszteletére pagodát kívánnak elhelyezni a Városligetben, ahol a másik négy testvérvárosról is megemlékeznek. Rovaniemi nevét kemping őrzi, Weizről ivókutat, Unnáról utcát, Székelykeresztúrról pedig a Székely sétányt nevezték el.

A sétány melletti területet már feltöltötték, a jövő év végére a kórházi parkolóig feltöltik a korábban nem használt részt, ahova egy sétateret terveznek, de a Korányi utca és környéke megmarad a mai csendes, nyugodt városrésznek.

A területet alkalmassá kívánják tenni triatlonversenyek rendezésére. Mayer Tamás a Tovafutók SE képviseletében elmondta, hogy a versenyen feltétel, hogy a tó medrének a mélysége legalább 1,5 méter legyen, 750 méter hosszúságban lehessen úszni körben vagy oda-vissza. A sáv megkívánt szélessége öt-hat méter. Fontos még a tó megközelíthetősége. A tíz kilométeres futást is a tó körül rendeznék.

A polgármester elmondta, hogy a feltételeket biztosítja a város, a tó medrének mélyítését elkezdik, új parkolókat építenek, hogy ki tudják szolgálni a versenyre érkezők igényeit.

A felújítás után triatlonversenyt is szervezhetnek a tónál Fotó: Györkös József

Csabai Tibor szobrászművész a Gaia park elnevezésű élménypark kialakítását ismertető előadásában elmondta, egy spirituális teret terveznek, amely végigköveti az emberi élet állomásait, megállásra, elgondolkodásra késztet. Jelképeiben megjelenik a női identitás. Családias közösségi térként funkcionál majd, melynek központja R. Kiss Lenke Gaia című szobra lesz, amely most a Nagy László Szabadidőközpont előtti téren látható. A parkban álló művészi alkotásokban megjelennek a nőiesség fő elemei, a gyermeket váró nő, az anya gyermekével és az érett nő. A Csipkerózsika sétány a kislánykor jelképe, terveznek mezítlábas ösvényt, szerelemösvényt és szerelem kapuját, amelyre a párok a lakatokat tehetnének fel, majd egy alulról megvilágított üvegkompozícióval tennék szebbé a helyet.

Szerepel a tervek között meditációs és jógaösvény, női és férfitér, ahol le lehet ülni, valamint közösségi tér, ahol a rendezvényeken tüzet gyújthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában