Óvintézkedésekkel tartanak nyitva

2020.08.06. 14:00

Megyei körkép: veszélyesek a zárt uszodák és fürdők?

Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szerint az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek. A szakember úgy véli, bár megugrott az elmúlt napokban Magyarországon a fertőzésszám, de ebből nem lehet messzebb menő következtetéseket levonni.

Marton Attila, Sági Ági, Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József

Falus András szerint globálisan napi negyedmillió fővel növekszik a Covid-fertőzések száma, Magyarország pedig egy olyan régióban található, ahol a jelek szerint a vírus második hulláma vette kezdetét, ami, bár biztosan nem állítható, de feltehetően a nyitásra, elsősorban az utazásokra vezethető vissza. Ezért ennek szigorítását minden gazdasági kárát egybevéve is fontosnak tartaná az immunológus. Külön nagy problémaként említi a strandokat, azért, hogy egyáltalán nyitva lehetnek.

Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát a fertőződésre, de az éttermeket is túlságosan zsúfoltnak érzi.

A Nemzeti Sportközpontok sportlétesítményeit a fokozatosság és a biztonságosság elve alapján nyitották meg azok használói előtt. A létesítmények igénybevétele az igazolt sportolók mellett az amatőr sportolók részére, edzés, oktatás és sportrendezvény céljából, az előírt belépési feltételekkel biztosított.

A balatonfűzfői uszodában fokozottan ügyelnek a biztonsági távolság betartására, kézfertőtlenítőket és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. Az uszoda reggel hat és este hét óra között várja a sportolni vágyókat.

A Veszprémi Úszó Klub tagjai május közepétől, a lakosság június 25-től használhatja a Március 15. utcai uszodát, tájékoztatott az üzemeltető VKSZ Zrt. A járványhelyzet miatt számos óvintézkedést bevezettek az újranyitáskor: kötelező a kézfertőtlenítő használata, javasolt az alapos kézmosás és a medencékig a védőmaszk használata. Az úszók kis létszámú csoportokban dolgoznak, és előírták a másfél méteres távolság megtartását. Nagy figyelmet fordítanak az uszoda vizének fertőtlenítésére, és folyamatos a fertőtlenítő takarítás is: kétóránként fertőtlenítik azokat a szerelvényeket és berendezési tárgyakat, amelyekkel az uszoda vendégei érintkeznek. Emellett tájékoztató feliratokat helyeztek ki, amelyeken felhívják a figyelmet a vírus elleni védekezésre. Hozzátették, a látogatók létszáma nagyjából megegyezik a tavaly nyárival. Az uszoda tavaszi kényszerű zárva tartása alatt jelentős karbantartási munkákat végeztek el.

Az ajkai uszodában új szabályokat vezettek be. A vendégek száma most töredéke a korábbi esztendők ezen szakához viszonyított számnak Fotó: Györkös József

Az ajkai uszoda vezetőjétől, Johanidesz Sándortól megtudtuk, hogy amint a kormány engedte, megnyitott az uszoda. – Óvintézkedéseket vezettünk be, például a kismedencében nem tartózkodhatnak felnőttek, ezért a babaúszás szünetel most. A nagymedence egy sávjában egyszerre csak öten tartózkodhatnak, korábban nem volt ilyen korlát. Úgy tapasztaljuk, hogy a vendégek tartanak a vírustól, és valószínűleg az anyagi lehetőségeik is korlátozottak, mert a korábbi évekhez képest jóval kisebb a forgalmunk. Egyszerre 650 vendéget tudunk most fogadni, de ezt a határt idén még nem értük el, miközben korábban a meleg nyári napokon 1500-1800 strandolónk is volt, igaz, a fürdőben és az uszodában együtt. Most folyamatosan fertőtlenítünk, kötelező a papucs használata, minden szabályt bevezettünk, ami a vírus szaporodását gátolhatja – mondta Johanidesz Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában