Magas koncentrációja veszélyt jelent

2020.08.31. 07:00

Megyénk több városában is megemelkedett az ózon mennyisége a levegőben

Az elmúlt hetekben több alkalommal is azt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy kifogásolt a levegőminőség a megnövekedett ózontartalom miatt. A felsorolt települések között többször szerepelt Ajka és Veszprém, valamint Várpalota is.

Marton Attila

Veszprémben sokszor magas az ózonkoncentráció

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A levegő ózonkoncentrációjának megnövekedése elsősorban a nyári időszakban jellemző. Ilyenkor a főként gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok, leggyakrabban nitrogén-oxidok a szélcsendes, napos időben, erős UV-sugárzás hatására ózonná alakulnak a talaj közelében. A koncentráció jellemzően a déli, kora délutáni órákban a legmagasabb – mondta a Napló kérdésére Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Tarr Katalin hozzátette, a szennyezés hátterében főként a közlekedés áll. Nyáron évtizedek óta megnövekszik az ózonkoncentráció, a jelenség országszerte megfigyelhető. Az, hogy általában ugyanazt a néhány települést sorolják fel az erről szóló hírekben, annak a következménye, hogy ott üzemelnek automata mérőállomások. Tarr Katalin hozzátette, miután az ózon egy másodlagos szennyezőanyag, előfordul, hogy nem feltétlenül ott a legmagasabb a koncentráció, ahol megtörténik az elsődleges szennyezőanyagok kibocsátása – például a belvárosban –, hanem külvárosi vagy vidéki helyszíneken.

A magas ózonkoncentráció az idősek, a gyermekek, a légúti és keringési betegségben szenvedők egészségére jelent nagy kockázatot: izgatja a nyálkahártyát, érdemes kerülni a szabadtéri fizikai aktivitást. Megjegyezte, a sztratoszférában található ózonréteget – amely elnyeli a káros ultraibolya-sugárzást – ugyanez a molekula alkotja, csak míg ott pajzsként védi a földi életet, a felszín közelében irritálja, roncsolja az emberi légutakat.

Veszprémben sokszor magas az ózonkoncentráció
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ózon erősen mérgező az állatvilágra és az emberi egészségre. Izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, köhögést és fejfájást okoz, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát – közölte kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Hozzátették, a magas ózonkoncentráció a légzőszervek gyulladását is kiválthatja, a pollenallergiás betegek tüneteit jelentősen súlyosbíthatja. Az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják szabadban az intenzív mozgást a déli, illetve a kora délutáni órákban. Ha tehetik, akkor kora reggel és késő este menjenek ki a levegő­re, valamint reggel és éjszaka szellőztessenek.

Megjegyezték, az egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában