Egy alkalmazás, ami hatékony védekezési mód lehetne, de kevesen használják

Már több országban bizonyított, Magyarországon azonban nemigen hallottak róla, és még kevesebben töltötték le a VírusRadar néven elérhető kontaktkutató alkalmazást.

Lóránt András/vaol.hu

Fotó: Lóránt András/vaol.hu

Az app nem gyűjti a felhasználói adatokat, csak azt nézi, a telefon tulajdonosa az elmúlt 14 napban találkozott-e olyan felhasználóval, aki szintén használja, és bizonyítottan koronavírusos. Persze ehhez az is szükséges, hogy a regisztrált beteg jelezze azt a felületen.

Fotó: Lóránt András/vaol.hu

Németországban 18 millióan töltötték le, nálunk viszont annyira kevesen, ami miatt nem tud számottevő segítséget nyújtani a vírus elleni harcban. Nem az emberek mozgását vizsgálja, hanem Bluetooth segítségével azt jelzi, ki kivel került kapcsolatba, milyen távolságban voltak egymástól és meddig tartott az érintkezés. Az applikációban csak annak kell feltölteni az adatait, aki pozitív COVID-19-es teszttel rendelkezik, ez a kontaktkutatást is felgyorsítja, mert azok a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz is befutnak, ennek segítségével megkeresik azon embereket, akik hosszabb időt töltöttek fertőzött személy közelében.

[video width="596" height="1280" mp4="https://www.veol.hu/wp-content/uploads/2020/09/SVID2020091411555211.mp4"][/video]

Az alkalmazás elérhető minden okostelefonra, megnyitása után általános tájékoztatók ugranak fel, majd a telefonszám megadását követően, amit nem ad tovább az alkalmazás, már használhatóvá is válik. A várt áttörés eddig talán azért nem érkezett meg, mert mire a program megjelent a magyar szoftverpiacon, addigra lecsengőben volt a járvány első hulláma, azonban a mostani számokat látva égető szükség van minden segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában