Bányászati Múzeum

2020.09.08. 11:00

Koszorúzással emlékeztek a bányásznapra Ajkán

Magyarországon egyedülálló ipari műemlékkel, a Karlik tárcsás kötélszállítóval gyarapodott a Bányászati Múzeum gyűjteménye.

Tisler Anna

Ismerkedés a Karlik kötélszállítóval. Középen Schwartz Béla polgármester

Fotó: Györkös József

A pilseni Skoda-gyárban 1926-ban készült berendezést 1927-ben helyezték üzembe az Ármin bánya külszíni gépházában, ahol az 1970-es évekig működött. A berendezést a bányászoknak és a múzeum látogatóinak a 70. bányásznapon, szeptember 5-én adta át Horváth Károly, a Bányászati Tanácsadó Testület elnöke.

Horváth Károly ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy 1951 szeptember első vasárnapján tartották először a bányásznapot, azóta minden évben megemlékeznek az iparágban dolgozókról, akik nehéz és veszélyes környezetben végzett munkájukkal alapozták meg az ország iparának fejlődését.

A helyi és környékbeli bányáknak elévülhetetlen érdemeik vannak Ajka várossá válásában. A mélyművelésű bányák mára bezártak, az ünneplés helyett a szakmára, az embert próbáló, nehéz munkát végzőkre, a mindenben egymást segítő még élő és már az égbe költözött munkatársakra emlékeznek. A hagyomány­ápolás része az is, hogy a szakmával kapcsolatos helytörténeti dokumentumokat, eszközöket, gépeket megőrizzék az utókor számára. Ezentúl bárki megnézheti a múzeum udvarán a szállítót és más berendezéseket, amelyekkel a szakma művelői dolgoztak.

A járványveszély miatt az idei ünnepen csak az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar zenés ébresztőjét valamint öt koszorúzást tartottak meg. A programsorozat a Hild-parkban a Bányászok emlékműnél kezdődött, ahol Ajka város önkormányzata nevében Schwartz Béla polgármester és Horváth József alpolgármester koszorúzott, majd Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Ismerkedés a Karlik kötélszállítóval. Középen Schwartz Béla polgármester
Fotó: Györkös József

Közösen emlékezett a Bányász Hagyományápoló Kör, a Bányász Kulturális Egyesület, a Csingervölgyért Egyesület, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület, a Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klub, az ajkai és a padragi bányásznyugdíjas szakszervezet.

Koszorúzott Baráth Gábor önkormányzati képviselő, majd a Veszprém megyei önkormányzat nevében és a Bányásztelepi lakóközösség képviseletében helyeztek el koszorút.

A megemlékezés a Bányászati Múzeumban folytatódott, délután Padragkúton a Bányász Kegyeleti és Emlékparkban, majd a bányaüzemi emlékműnél koszorúztak az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában