Angol nyelvi foglalkozást is tartanak az intézményben

2020.09.10. 07:00

Negyven éve nyitotta meg kapuit a Ajka Városi Óvoda Patakparti intézményegysége

Ugróiskolát festettek az Ajka Városi Óvoda Patakparti intézményegysége óvodapedagógusai a bejárat előtti aszfaltra, amelyet ünnepélyesen szeptember 1-jén vett birtokba a hét csoportba járó 175 kisgyermek.

Tisler Anna

Az óvoda születésnapi ünnepségéről nem hiányozhatott a torta sem

Fotó: Györkös József

Ezen a napon nem csupán a viszontlátásnak örülhettek az Örökös boldog óvoda címet elnyert intézményben, hanem azt is ünnepelték, hogy 1980-ban, 40 éve ezen a napon nyitotta meg kapuit az óvoda. Mostani nevét az 1990-es években az épület mellett folyó Torna patakról kapta.

Az ugróiskolát Kaposiné Kundermann Lívia és Szikráné Németh Annamária tervezte, a megvalósítás Bartáné Schenek Katalin, Lipkáné Oszkó Ágnes, Bali Mónika és Szikráné Németh Annamária munkája volt, ők mindannyian az intézmény dolgozói. A jó minőségű, időtálló festék megvásárlásához a Városi Intézmények Működtető Szervezete biztosított támogatást. Az ugróiskolát csak másnap tudták kipróbálni a csoportok, ugyanis az átadás idején esett az eső. Szeptemberben még több program várja a csoportokat a jeles évforduló alkalmából.

Volt légvár, virgonckodó játszóház, valamint az Ajkai Fotóklub állatokat bemutató fotóiból nyílt a folyosón kiállítás. A kicsik feladatot is megoldhatnak: amelyik csoport a legtöbb állatot felismeri, ajándékot kap. Az intézmény munkatársai 200 festett kavicsot szórtak szét a környéken azért, hogy aki megtalálja, megnézi, elolvassa a rajta lévő idézetet, boldogabb napja legyen.

Még egy óvoda születésnapja sem múlhat el torta nélkül, de ezúttal nem süteményt kaptak, hanem a gyermekek számának megfelelő müzliszeletet rendeztek torta alakba, és tették a tetejére a 40-es számot gyertyából. Az ünnepségen megjelenteket Kaposiné Kundermann Lívia óvodavezető-helyettes köszöntötte. Bujtor Balázs önkormányzati képviselő beszédében kijelentette, hogy jó Ajkán óvodásnak lenni, majd örömteli évet kívánt minden gyermeknek, dolgozónak.

A képviselő elmondta, három kislánya közül az egyik óvodás, így apaként is figyelemmel kíséri az óvodák életét. Kaposiné Kundermann Lívia kérdésünkre elmondta, hogy a mostani nevelési évben 23 kiscsoportos kezdte meg óvodás éveit. A családokkal jó az együttműködés, a szülők felkészítették a gyerekeket az óvodai életre. A nevelési év újdonsága, hogy a szülői igények figyelembevételével három csoportban kapnak a gyerekek lehetőséget arra, hogy angol nyelvű játékos foglalkozáson vegyenek részt. Pethő Anita angol szakos óvodapedagógus a Sün Balázs csoportban a napi foglalkozás keretében tanítja a nyelvet, amit a gyerekek nagyon élveznek. Egy Erasmus+ pályázat keretében Bali Mónika óvónő Máltán volt angol nyelvet tanulni.

A visszaemlékezésben elhangzott, hogy az óvoda első vezetője Bedő Jánosné volt, aki ma már nincs köztünk, őt követte Németh Gáborné, majd Harmath Jánosné, aki 16 éves vezetői tevékenysége idején már nyitott kifelé: a Benelux államokba utazott, hogy megismerje az ott alkalmazott nevelési módszereket. Tolnai Andrásné is fontosnak tartotta a tapasztalatszerzést, a kreatív gondolkodást. A jelenlegi óvodavezető, Ráczné Németh Csilla idején folytatják már pályázati és nemzetközi programok támogatásával a tapasztalatszerzést, rendszeresen képzéseken vesznek részt, sok újdonságot vezettek be a napi munkában.

Az óvoda születésnapi ünnepségéről nem hiányozhatott a torta sem
Fotó: Györkös József

Kaposiné Kundermann Lívia, aki az intézményben elindította a Boldog óvoda programot és 12 esztendeje látja el a szakmai vezetői feladatokat a Patakparti óvodában, elmondta, hogy már 40 éve az óvoda dolgozója volt Papné Takács Ágnes, aki szeptember 1-jén töltötte első napját nyugállományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában