Fókuszban az MTMI szakok

2020.09.01. 14:00

Szaknépszerűsítő programok valósultak meg a Pannon Egyetemen

„A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projektben a vezető konzorciumi partner, a Pannon Egyetem, valamint további három konzorciumi partner együttműködésével valósultak meg szaknépszerűsítő programok. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 350,33 millió forint.

Horváth Virág

A sikeres projektet lezáró rendezvényen Gelencsér András köszöntötte a résztvevőket

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Pannon Egyetem, az Együtt A Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, valamint a Kutató Tanárok Országos Szövetsége közös projektjének célja volt, a kevésbé fejlett régióban található székhellyel vagy telephellyel rendelkező felsőoktatási intézmények számára a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok (MTMI) népszerűsítése.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A projektzáró rendezvényen Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta, ez a projekt zárás tulajdonképpen egy új kezdet, hiszen most indulhatott el egy olyan folyamat, amelyet ez a projekt generált. – Az oktatásban a természettudományokra és a műszaki tudományokra irányuló érdeklődés lejtmenetben van. Ennek sok oka van, és nyilván nem lehet gyors sikert elérni. Remélem, hogy ezt a tényt felismerve az Európai Unió és a Magyar Kormány is fogja ezt a területet a jövőben, ha lehet, még komolyabb eszközökkel tovább támogatni. Tehát abban az esetben ez nem projekt záró, hanem egy hosszabb távú projekt megnyitója – mondta el Gelencsér András.

Csillag Zsolt kancellár kiemelte, a most fókuszban lévő tudományterületek azok, amely talán a legjobban tudja támogatni az ország gazdaságát. – A pályázat teljes futamideje alatt 317 darab szakmanépszerűsítő rendezvény megvalósításában 250 fő támogató munkatárs közreműködésével több, mint 6000 fő részvételét teljesítettük. Mindezen rendezvények megvalósítása külső partnerszervezetek bevonását is eredményezte, a pályázat kezdeti szakaszában 22 darab együttműködési megállapodás köttetett középiskolák -, gimnáziumok -, tankerületi központok -, valamint vállalatok képviselői támogatásával – tette hozzá Csillag Zsolt.

A sikeres projektet lezáró rendezvényen Gelencsér András köszöntötte a résztvevőket
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Chován Tibor szakmai vezető köszöntőjében elmondta, a projekt közvetlen célcsoportjai közé tartoztak az általános iskola 6-8. osztálya, középiskola 9-13. osztálya, képzők képzésében érintettek, cégek, vállalkozások, gazdasági szereplők, szakmai együttműködő partnerek, köznevelési intézmények pedagógusai és hátrányos helyzetű diákok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában