maga volt a haza és haladás

2020.09.22. 17:30

Széchenyi Istvánra emlékeztek Balatonfüreden: „Tanuljunk tőle és kövessük!”

Széchenyi István a magyar történelem egyik legkiválóbb személyisége volt, hangsúlyozta Holczer András alpolgármester az ünnepelt születésnapja tiszteletére rendezett emlékünnepségen Balatonfüreden, a Tagore sétányon lévő szobránál hétfőn.

Kovács Erika

20200921 Balatonfüred Széchenyi emlékünnepség a Tagore sétányi emlékműnél Hári Lenke alpolgármester, Holczer András alpolgármester és Bóka István polgármester koszorúz Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Átadták az Év Balatonfüredi Vállalkozása díjat, a Széchenyi nevét viselő vitorlás-emlékverseny vándordíját, és felavatták a nagy múltú Balatonfüredi Szolgáltató Ipartestület emlékzászlaját.

Holczer András alpolgármester kiemelte, Széchenyi István maga volt a haza és haladás Fotó: Penovác Károly/Napló

Holczer András egyebek mellett rámutatott, Széchenyi István pozitív gondolkodású innovatív és dinamikus emberként elkötelezett volt az értékek mellett, erejét nem kímélte a köz szolgálatáért. Családi „örökség” volt számára szülei példája, így a hazaszeretet, a tenni akarás. Édesapja, Ferenc levélben írt fiának az élet értékeiről, amelyben élesen bírálta, ha valaki érezteti a származását embertársaival.

A pénzről úgy vélte, „csupán el van helyezve nálad, s nem a Te tulajdonod, mert nem azzal lépsz az ítélőszék elé, hanem az elszámolás kötelezettségével”.

Széchényi Ferenc hosszan méltatta a tudomány, az igazság, a rend, a kitartó szorgalom, a jótékonyság és a becsület jelentőségét is.

Az alpolgármester kiemelte, Széchenyi István maga volt a haza és haladás, aki bebizonyította, lehet Magyarországot modernizálni úgy, hogy a nemzet erősebbé váljon. Az országot nem pusztán lakóhelyének, hanem hazájának tekintette. A szónok Széchenyi példája és a ma embere közötti párhuzamról azt mondta, mindenkinek kötelessége szolgálni a közjót, és nagyon lényeges, hogy döntéseinknél vegyük figyelembe a jövőt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Ha elmegyünk Széchenyi szobra előtt ezen a gyönyörű sétányon, tegyük fel a kérdést: mit tettünk aznap egymásért, közösségünkért, kultúránkért, magyarságunkért, a világért? Hidakat építettünk-e magunk körül, vagy falakat? – fogalmazott Holczer András.

A múltidézés után Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára fővédnökletével és Mahler Wolfgang Otto elnök közreműködésével ünnepélyesen felavatták a nagy hagyományokkal rendelkező Balatonfüredi Szolgáltató Ipartestület zászlaját, amelynek elődje, a Balatonfüred és Vidéke Iparos Kör még 1895-ben alakult meg. A zászlóra az elhunyt füredi iparosok emlékére is kötöttek szalagot.

Bóka István polgármester és Bertalan Tibor aranykoszorús mesterfodrász Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnep alkalmából adták át az Év Balatonfüredi Vállalkozása díjat, amit Bertalan Tibor aranykoszorús mesterfodrász vehetett át Bóka István polgármestertől. A mester 50 éve dolgozik szakmájában, 30 éve tett mestervizsgát, és számos hírességet megszépített már. Tavaly az ismert sztárfodrászt az Ipartestületek Országos Szövetsége aranykoszorús mester címmel tüntette ki.

Vastaps kísérte a Széchenyi István Vitorlás Emlékverseny díjátadását is, amit idén Oroszlán Péter, a Principessa kormányosa vett át Holczhauser Andrástól, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárától.

Végül a megjelentek koszorúkat helyeztek el Széchenyi szobránál, majd szép műsorral ajándékozta meg a közönséget Szalma Tamás színművész és a város fúvószenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában