A legjobb hulladék meg sem termelődik

2020.09.25. 16:33

Tisztább legyen az ország: Sümeg is bekerült az országos felmérésbe

Sümeg is bekerült abba az úgynevezett pilot programba, amelynek keretében felméri az az Innovációs és Technológiai Minisztérium hazánk településeinek helyzetét, ami az illegális hulladék lerakókat illeti.

Tóth B. Zsuzsa

Boros Anita szerint a fejekben kell rendet tenni, ez az első feladat. A képen Végh László polgármester mutatja a sümegi hulladék lerakót az államtitkárnak és Fenyvesi Zoltánnak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Tisztítsuk meg Magyarországot elnevezésű projekt országos megnyitó sajtótájékoztatóját a Sarvaly utcai építési bontási hulladék helyszínén tartották pénteken. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár az idén júniusban indított projektet bemutatva elmondta, hogy egymásra épülő intézkedésekkel szeretnék elérni az ország megtisztulását.

– Ennek egy hosszan tartó folyamat első állomásának kell lennie, hiszen nem elég takarítani, a tisztaságot fenn kell tartani. A legjobb hulladék, ami meg sem termelődik, de legalább újra hasznosítható. Annak érdekében, hogy a hazai illegális hulladék lerakási szokásokat megismerjük, olyan településeket jelöltünk ki, amelyek lefedik az összes település típust. A projektek tanulságai alapján év végéig szeretnénk megtisztítani a leginkább szennyezett területeket. Az önkormányzatok részére a Belügyminisztérium ír ki pályázatot segítségül.

A hazai több, mint 18 millió tonna hulladékból közel hétmillió építési bontási hulladék, amelyet visszavezetnénk a gazdaságba, De rendet kell tenni a fejekben is. Növelnénk a hulladékudvarok számát és kapacitását, tervezzük települési gyűjtőpontok létrehozását, ingatlan védelmi rendszerek támogatását. Akik ennek ellenére is elhelyeznek illegális hulladékot, szigorú büntetést kapnak – mondta az államtitkár.

Sümegen a Sarvaly utcai építési törmelék lerakót számolják fel az országos program keretében az év végéig – mondta Boros Anita
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő tájékoztatójában arról beszélt, hogy a fiatalok fogékonyak a hulladék gazdálkodás témájára. – Csakhogy a szülők, nagyszülők generációja nem kapta meg ezt a nevelést. Kellenek az olyan programok, amelyek meggátolják, hogy az itt látható szeméttelephez hasonlóak létesüljenek. Tudatosan kell tennünk ezért, szigorítani a büntetést, ez a kormányzat szándéka is – mondta a képviselő.

Boros Anita szerint a fejekben kell rendet tenni, ez az első feladat. A képen Végh László polgármester mutatja a sümegi hulladék lerakót az államtitkárnak és Fenyvesi Zoltánnak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Végh László polgármester leszögezte annak fontosságát, hogy az állampolgároknak úgy kellene viselkedniük, hogy ne jöhessenek létre a lerakók. – Ahol most állunk, egy építési törmelék lerakat, nagy része újra hasznosítható, ha költséges is – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában