A szeretetet, az összetartozást szimbolizálja

2020.09.28. 07:00

Trianoni emlékművet avattak Paloznakon

Nem lehet elpusztítani, legyőzni Magyarországot, amely erős, büszke európai nemzet, és keresztény hitünk, szeretetünk, hagyományaink összetartanak bennünket. Bízom abban, hogy az ország a jövőben minden tekintetben tovább gyarapodik, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Trianon emlékmű avatásán a paloznaki templomkertben, vasárnap. A mű Márffy Sebestyén szobrászművész alkotása.

Kovács Erika

20200927 Paloznak teplomkert. Szoboravató Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tete Remis verbita tartományfőnök templomi szentmiséje után a kertben Kontrát Károly képviselő kiemelte:

- Nemcsak megcsonkítani, kirabolni akartak minket, hanem és el is akartak tüntetni a térképről az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződéssel, amikor elveszítettük az ország kétharmadát és a lakosság hatvan százalékát. Az említett cél viszont nem sikerült sem háborúkkal, sem diktatúrákkal, és ma már erős, büszke európai országnak vagyunk a polgárai.

A szoboravatón Kontrát Károly országgyűlési képviselő mondott beszédet Fotó: Pesthy Márton/Napló

Aláhúzta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amit Kövér László és Semjén Zsolt képviselők előterjesztésére, 2010-ben fogadott el a parlament. A törvény szerint a több idegen ország fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége az egységes magyar nemzet része.

- Az összetartozás tovább erősödött az elmúlt tíz esztendőben, voltunk, vagyunk, leszünk! – fogalmazott a képviselő, majd méltatta a kormányzat három milliós támogatását, illetve Kásler Miklós miniszter segítségét az emlékmű létrehozásában, amit helyiek, így a Mandulafa Társaság kezdeményezett, és a művész egyedi alkotást hozott létre. Az emlékmű jelentőségéről aláhúzta, Trianont ismerje meg a következő nemzedék is.

Czeglédy Ákos polgármester úgy vélte, az alkotás a szeretetet, az összetartozást szimbolizálja, amelyhez mintegy százan ajánlottak fel adományt.

Köszönettel szólt Kásler Miklós miniszter és Kontrát Károly segítségéről, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásáról. Az ünnepi gondolatok után Kontrát Károly és Márffy Sebestyén szobrászművész leleplezte az alkotást, ami egy bronzból készült tölgyfát ábrázolt, amelynek koronája a Trianon előtti országot ábrázolja.

A szobrot, Tete Remis megszentelte, majd Purczi Géza mérnök-tanár szavalata után Árvay Attila képviselő, a mű ötletgazdája megosztotta gondolatait a közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában