Bírósági ítélet

2020.10.12. 11:00

Több mint húszmillió forintot érő nyaraló égett le Szigligeten

Jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották a hanyag férfit.

Mátételki András

Fotó: pixabay.hu

Az ítélet szerint a debreceni vádlott 2017 augusztus elején szigligeti nyaralójában száraz növényzetet égetett, de közben nem figyelt kellően a tűzre. Így nem vette észre, hogy a magasba csapó lángokból izzó anyagmaradványok repülnek át szomszédja házára. A Rókarántó utcai nádtetős hétvégi ház meggyulladt, amelyet próbált eloltani az 54 éves P. Róbert és felesége.

Az asszony közben értesítette a tűzoltókat, akik rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, de már nem tudták megmenteni a házat. Viszont a lángok nem terjedtek tovább, így a közeli nyaralókban nem esett kár.

A kiégett házban 24 milliós kár keletkezett, s megsemmisült 1,6 milliót érő ingóság is.

Mindvégig tagadta bűnösségét a vádlott, aki állította, nem gyújtott tüzet a kertjében. A ház mögött tartózkodott a párjával, vallotta, amikor ropogó hangra lettek figyelmesek, ekkor slaggal oltani kezdték a tüzet. Ugyanakkor két tanú is azt állította, hogy láttak egy fehér pólós férfit, aki gallyakat dobott a tűzre. A közelben lakó ugyan észlelte a tüzet, de azt hitte, hogy szomszédja vigyáz arra, nehogy a lángok továbbterjedjenek.

A Veszprémi Törvényszéken helybenhagyták a veszprémi bíróság ítéletét: gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt P. Róbertet 300 ezer forintra büntették, s kötelezték a 746 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában