Olvasónk érdeme is

2020.10.02. 07:00

Újrafestették a problémás parkolóhelyet Pápán

Saját lakása előtt büntették meg olvasónkat, ahol az utcabeliek is rendszeresen parkolnak. Utánajártunk az esetnek, megkérdeztük a városgondnokságot. Kiderült: a bírság befizetendő, ám az ügy folytán egyértelműbbé váltak a parkolóhelyek a Közép utcában.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A nyugdíjas Borbás István azzal kereste meg lapunkat, hogy a pápai közterület-felügyelettől tízezer forintos helyszíni bírságot kapott augusztus 13-án tiltott helyen, egészen pontosan járműforgalomtól elzárt területen történő várakozás miatt. Az éves parkolójeggyel rendelkező Borbás István jogtalannak és igazságtalannak érzi a büntetést.

Az előzményeket felidézve elmondta, mintegy másfél-két éve festették fel a lakóhelyén, a Közép utcában a parkolóhelyeket. A lakásuk előtti helyet, ahol megbüntették, kérték az utcabeliek, hagyják meg parkolónak, mivel így eggyel több autó férne el. Buics Lajos, a városgondnokság kommunális részlegének vezetője bele is egyezett ebbe, s nem engedte újrafesteni a tiltott helyet, sőt 60-70 centiméterrel megtoldotta a területet.

A kopott felfestéssel nem csináltak semmit, csak egy új, szélső csíkkal jelezték, hogy oda már lehet parkolni.

Valamelyik lakó autója azóta is mindig ott parkol. Borbás István ezért is áll értetlenül a bírság előtt.

Hozzátette, az értesítést látva rögtön felhívta a közterület-felügyeletet. Borbás István helyszíni szemlét indítványozott Buics Lajossal és Kovács László festővel, akik annak idején elintézték a pluszparkolóhelyet. Azonban erre nem került sor. Már azt hitte, elfelejtették az ügyet, de augusztus 27-én meghozta a posta a bírságról szóló, 14-i dátummal ellátott levelet. Olvasónk azt sem érti, egyáltalán mi indokolja a parkolás korlátozását a Közép utcában. Véleménye szerint a felfestések megszüntetésével további két parkolóhelyet lehetne itt kialakítani.

A városgondnokságtól Bakó István közölte, álláspontja szerint a helyszíni bírság kiszabása jogszerű volt.

Megkeresésünket követően a helyszínen egyeztetett a közterület-felügyelet vezetőjével, a kommunális részleg vezetőjével és a Pápai Rendőrkapitányság képviselőjével. Az egyeztetésen jelen volt az útburkolati jeleket felfestő szakmunkás is. Közös álláspontjuk, hogy az a terület, amely fehér stráfokkal felfestett, a festés minőségétől függetlenül járműforgalomtól elzárt területnek minősül.

Az úttest másik oldalán olyan ház épült évekkel korábban, amelynek földszintjén garázsok vannak, a garázsba történő befordulás megkönnyítése végett festették fel az út másik oldalán a járműforgalomtól elzárt területet. Időközben a garázsok egy része üzletként kezdett funkcionálni, így a felfestés okafogyottá válik. Ezért az a szándék, hogy a Közép utcában a lehető legtöbb parkolóhely kialakítása történjen meg úgy, hogy a parkoló autók a garázsokba történő befordulást ne akadályozzák.

Borbás István a tiltott helyből parkolóvá (vélhetően nem hivatalosan) alakított helyen augusztus végén, ahol megbüntették. Jobb oldalon a csík, amely jól láthatóan bővítés a területen Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A városgondnokság és a közterület-felügyelet szándéka, hogy az utcában kialakult parkolási rendet megváltoztatja. Az átalakítás egy folyamat, a frissítő festések már ennek figyelembevételével történtek, de ez nem mentesít attól a kötelezettségtől senkit, hogy kopott felfestésű, járműforgalomtól elzárt területen parkoljon. A terület akkor válik parkolóvá, amikor a fehér stráfok „eltüntetése” megtörténik. Buics Lajosnak és Kovács Lászlónak nem munkaköri kötelessége vitás helyzetekben nyilatkozatot tenni. Nyilatkozattételre kizárólag az intézmény vezetője jogosult – húzta alá Bakó István.

Borbás Istvánnal ismét találkoztunk, s örömmel mutatta, hogy az intézményi szándékot tett követte, s a közbenjárásnak köszönhetően immár ténylegesen eltüntették (fekete ráfestéssel) a parkolást tiltó felfestést az adott helyen, valamint két másikon. Úgy véli tehát, végül is jó helyen parkolt az autójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában