Örömteli munka

2020.10.02. 11:00

„Zöldtantermet” és madárbarát kertet építettek a várpalotai diákok

Az ökoiskola cím megszerzését célozta meg az idei tanévben a várpalotai Thuri György Gimnázium.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Zöldítési programot kezdtek meg közösen a várpalotai tanintézmény pedagógusai és diákjai. A közelmúltban ugyanis megnyerték az egyik áruházlánc Ön választ, mi segítünk néven meghirdetett közösségi programját. A támogatásból egy oktatási célra is használható, rönkbútorokból álló zöldtantermet és egy komposztálót építenek. Bevezették emellett a szelektív hulladékgyűjtést is az iskolában, a múlt héten pedig parkrendezésbe vágtak bele.

– A Thuri-gimnázium területén az épületen túl egy hatalmas park is található, amely a városban mindenképp, de talán megyei szinten is egyedülálló. Ennek gondozása komoly munkát igényel, a rendszeres fűnyírás mellett el kell végezni az udvaron található fák metszését, s területrendezésre is időről időre szükség van. Az idei tanévben megcélozzuk az ökoiskola cím elnyerését, amelynek egyik első lépcsőfokaként a diákjainkkal együtt tisztítottuk meg az udvar hátsó részét – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Dobos Tamás.

Dobos Tamás igazgató vezetésével dolgoztak a gimnázium udvarán a diákok Fotó: Szabó Péter Dániel

Az intézmény igazgatója, aki maga is részt vett a munkában, kiemelte: természetesen nem céltalanul tették mindezt.

– Nagy örömünkre sok madárfaj található a területen, ezért egy ligetekkel övezett madárbarát kert létrehozása volt a célunk. A fiatalok örömüket lelték a közös kerti munkában. Meglepetés volt számukra, hogy a munkájuk eredményeként előkerült egy hatvanas években épített udvari lépcsősor is, amelyet most már bárki használhat majd, ha a parkban tesz egy sétát. A későbbiekben madárodúkat és -etetőket helyezünk majd ki, hogy ily módon is jobban megismerhessék az élővilágot a diákok – tette hozzá Dobos Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában