Istennek ajánlott életre hív Szent Imre herceg

2020.11.10. 07:00

A magyar ifjúság védőszentjét ünnepelték Pápa-Kéttornyúlakon

Szent Imre példája ma is hiteles utat mutathat a fiatalok számára, akiket az elhívásban leginkább családjuk az Úr által várt hűséges élete segíthet.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Búcsúi szentmisét tartott a Szent Anna-plébánia vasárnap a kéttornyúlaki Szent Imre-kápolnában, Kemény Éva és csapata zenei szolgálatával. Szabó Zoltán káplán szentbeszédében a fiatalon elhunyt Szent Imre herceget, Szent István király és Boldog Gizella királyné fiát hozta a hívek elé, aki halála miatt ajánlotta fel koronáját és országát Szűz Máriának az apja a legenda szerint.

– Szent Imre a magyar ifjúság védőszentje, általa az egyház olyan példaképet kapott, aki ma is tanít és közbenjár értünk. Imádságos, Istennek ajánlott életet élt, fogadalmat tett a szűzi állapot megtartására. A fiataloknak ez azt üzenheti: boldog ember az, akiben időben tudatosodik, hogy mire szánja, hívja őt az Isten – mondta el Szabó Zoltán káplán, majd úgy folytatta, az első, amit ma Szent Imre hercegtől kérhetünk, hogy vegye oltalmába gyermekeinket, fiataljainkat.

Szabó Zoltán káplán szentbeszédében Szent Imre herceget példaképül állította a ma fiataljai számára. A háttérben Kemény Éva (balra) és csapata Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Hogy az elhívás egyáltalán megfogalmazódik és imádság formájában elhangozhat, nagyrészt a környezettől, elsősorban a családtól függ. Az idősebbeket pedig segítse abban, hogy hűségesek tudjanak maradni az őszinte szívvel megválasztott, az Úr által várt életállapothoz, legyen szó házasságról, szerzetességről, papságról vagy tudatosan vállalt magányos életről. A hűség által csírázhat ki, válhat termővé a mag, de ehhez idő kell. Hűség nélkül viszont egyetlen életállapotban sem tudjuk odaadni Istennek, amit kedvesnek tart – hirdette a zalai Pacsáról augusztusban Pápára helyezett káplán.

A szeretetvendégséggel zárult ünnepi szentmisén könyörögtek a művelt és munkás életért, egyház- és hazaszeretetért, keresztény példaképekért, a fiatalon elhunytak örök boldogságáért, a betegek gyógyulásához szükséges kegyelmekért, valamint azért, hogy az Isten megmentse az ifjúságot a bűn káprázatától és a szenvedély mámorától, hogy tiszta elmével megismerhessék az igazat, és bátor lélekkel kövessék a jót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában