Szentségek kiszolgáltatása járványveszély idején

2020.11.14. 11:00

Nyitva maradnak a katolikus templomok

A járványügyi előírások betartása mellett továbbra is folyamatosak a szentmisék, valamint kiszolgáltatják a szentségeket is a katolikus egyházban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hétfőn a katolikus egyház sajátosságait figyelembe véve közleményt adott ki a latin szertartású egyházmegyékre vonatkozóan, mely szerint a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért „Isten házait” továbbra is nyitva tartják. Szentmisék tarthatóak, de csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban. Felelős és körültekintő hozzáállást várnak a résztvevő hívektől.

Továbbra is tartanak szentmiséket a katolikus egyházban, a járványügyi előírások betartásával. A maszk viselése a kántoron és főcelebránson kívül minden résztvevőnek kötelező Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreink, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. A templomokban, egyházi intézményekben és plébániákon, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeikben továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat – olvasható a közleményben.

Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén. Továbbá ajánlják az egyéni vagy családbeli Szentírás-olvasást, zsolozsma végzését vagy más imádságot, elmélkedést.

Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó lapunknak leszögezte, a templomi élet nem szűnt meg. Nyilvánosak a liturgikus cselekedetek, a szentségkiszolgáltatás, tehát a szentmisék megtartása mellett a papok továbbra is keresztelnek, esketnek, temetnek, csak szűkebb családi körben. A keresztelőket most a misén keretein kívül tartják.

Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A hitélet, a vallás erőforrás lehet az élet nehézségeinek elviselésében. Jobban ügyelünk a maszk viselésére, a védőtávolságra, a perselyezés a mise végén van, csak tenyérbe lehet áldozni. Misén maszkot a kántoron kívül a főcelebránsnak nem kell viselnie – kivéve áldoztatáskor. A békejobb (kézfogás) helyett a hívek belenéznek egymás szemébe és fejet hajthatnak, azaz kiengesztelődhetnek szívből egymással tényleges testi érintkezés nélkül – sorolta a járványügyi veszélyhelyzet okozta legfőbb miserendi változásokat.

A közeljövőben megjelenik az új misekönyv, amiben a béke-rítusra állítólag többféle lehetőség szerepel a járvány utáni időre, tudtuk meg Salgó Ferenc atyától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában