Csendesebb szilveszter

2020.12.30. 07:00

Akár 150 ezer forintba is kerülhet a tiltott tűzijátékozás

Nem lehet tűzijátékozni a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása érdekében. Így nem lehet használni az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28- án 18 óra és január 1-jén 6 óra között sem, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot pedig hatósági engedély nélkül, de azzal sem.

Kovács Erika, Rimányi Zita

Forrás: pixabay

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát, amely a témát érintő kérdéseinkre közölte: az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, azonban az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a kormányrendelet nem tiltja, a rendelet betartását a rendőrség ellenőrzi.

A pirotechnikai termékek forgalmazására, tárolására és felhasználására vonatkozó előírások megszegésekor polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés történik. Ezért ötezer forinttól 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve ötezer forinttól 150 ezerig terjedő szabálysértési pénzbírság szabható ki – közölte a Naplóval az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A témával kapcsolatban kíváncsiak voltunk az utca emberének véleményére, ezért megkérdeztünk néhány járókelőt Veszprémben.

Gereben Írisz Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Örülök neki, hogy idén szilveszterkor nem szabad tűzijátékozni, mert nekem túl hangos volt ez a szokás. Szép lehet persze a látványa, de én évek óta nem mentem olyan helyre, ahol ilyesmit meg lehet nézni – mondta el Gereben Írisz.

Bándi Emese Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bándi Emesét nem szokta zavarni az újév ünneplésekor a durrogtatás, a kutyáira is mindig tudott ilyenkor vigyázni. Viszont szerinte érthető, sőt, természetes, hogy ezúttal a koronavírus-járvány miatt erre is vonatkozik a korlátozás.

Kutiné Török Alida Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kutiné Török Alida szerint nagyon helyes, hogy idén megtiltják a tűzijátékozást, a fertőzésveszély, több ember csoportosulása és a zaj, a hanghatások miatt is. Örül ennek a központi döntésnek, a kutyák miatt is, ugyanis több közülük ilyenkor meg szokott ijedni, esetleg elszalad, aztán pedig nehezen talál haza a gazdájához. Ő sosem szokott szilveszterkor se tűzijátékot venni, de van olyan a családjában, aki igen, mert szereti használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában