Sok a feladat

2020.12.10. 07:00

Az állatok is fáznak – Téli üzemmódra állt át az Állatkert

Az állatkertben a téli felkészülés során elvégzendő feladatok kicsit hasonlítanak a családi-, illetve hétvégi házaknál felmerülő teendőkhöz. A fagyveszély miatt víztelenítik a csapokat a külső kifutókban, leengedik a medencéket, a padok egy részét zárt helyre rakják, hogy megóvják őket az időjárás viszontagságaitól, és feltöltik a tűzifakészleteket is.

Molnár Sándor

Török László igazgató egy a hidegben is láthatóan vidám borjúfókával a háttérben

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Veszprémi Állatkertben szeptember táján felülvizsgálták a játszótereket, elvégezték a festési, javítási munkákat. Homokkal töltötték fel a tevék, valamint a Watussi marhák kifutóját azért, hogy csapadékosabb időjárás idején minél kevesebb sár alakulhasson ki. Sok feladatot adott a kertészeknek a lehulló lomb is, hiszen az állatkert több mint 30 hektáros erdős területén rengeteg fa van. Ősszel átvizsgálták az épületekben a fűtési rendszereket, és tesztüzemben le is próbálták azokat. Természetesen feltöltötték tűzifával a raktárakat, hogy az állatkerti kedvencek a zord időszakokban is jól érezhessék majd magukat.

– Egzotikus állataink már generációk óta állatkertben élnek, de ettől függetlenül a hidegre érzékenyek. Ez nem jelenti azt, hogy nem jöhetnek ki, hiszen nekik is szükségük van a mozgásra – tájékoztat Török László igazgató.

A tevéknek az is elég, ha télire tető van a fejük felett
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Ha jó az idő, akkor délelőtt és délután is mozoghatnak pár órát kint, de az ebéd idejére és éjszakára visszatérnek a fűtött belső terekbe – teszi hozzá Török László. Kiderül az is, hogy a zsiráfokkal óvatosabban kell bánni, mert hatalmas a testfelületük a súlyukhoz viszonyítva, ezért érzékenyebbek a hőmérséklet-ingadozásra. Havas időben pedig a magasságuk miatt könnyen elcsúszhatnak, ezért olyankor

már nem engedik ki őket.

A Dél-Amerikából származó chilei flamingók pedig az egész telet a medencével is rendelkező, fűtött madárházban töltik.

Török László igazgató egy a hidegben is láthatóan vidám borjúfókával a háttérben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Viszont az eredetileg az Északi-tengerben őshonos borjúfókák nagyon jól érzik magukat a hidegben is az állatkertben. Őket augusztus közepétől már zsíros tengeri halakkal etetik, hogy 10 centiméteres zsírréteg képződhessen a testükön, ami tulajdonképpen a „télikabátjuk”.

Ha pedig nagyon zord az idő, akkor lemerülnek a víz alá. Egyébként nem fűtött medencéjüket úgy alakították ki, hogy nagy hidegben langyos vizet temperálnak az üvegfelületek elé, hogy ne fagyjon be ott a víz.

Téli luxus körülmények a flamingóknak: fűtött szállás, medencével
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A feketemedvék sem igénylik a fűtést. Pillanatnyilag egy példánynál látszik, hogy kezd lelassulni, már nem jön ki mindennap a belső helyiségből. A négy veszprémi medve közül valószínűleg ő lesz az, amelyik először téli álomra vonul. A tevéknek szintén meg sem kottyan a hideg. Ázsiai állatok lévén már hozzászoktak az extrém meleg, illetve hideg időjáráshoz is. Ők télen is beérik annyival, hogy fedél van a fejük felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában