Vagyonjogi szabályok

2020.12.06. 11:00

Érdemes lehet közjegyzői szerződéseket kötniük az élettársi kapcsolatban élőknek

Egyre többen élnek élettársi kapcsolatban vidéken is, a kisebb településeken az országos átlagnál nagyobb arányban, minden ötödik családban a szülők nem házastársai egymásnak. Az élettársakra azonban más vagyonjogi szabályok vonatkoznak, mint a házaspárokra. A törvény alapján például sosem örökölnek egymás után, szétváláskor pedig nem fele-fele arányban osztoznak. Mutatjuk az alapvető különbségeket!

Laskovics Márió

Forrás: pixabay

A KSH legfrissebb összesítése alapján a vidéki városokban az átlagnál alacsonyabb, míg a kisebb településeken az átlagosnál magasabb az élettársi kapcsolatban élők száma, de az arányuk mindenhol nőtt a legutóbbi népszámlálás óta. A legtöbben a fővárosban élnek élettársként, de nem sokkal maradnak el a vidéki kistelepülések sem. Míg a házastársakat érintő vagyonjogi szabályokkal sokan tisztában vannak, az élettársakat érintő rendelkezésekkel tán kevesebben. Gyakran meglepetésként éri őket, hogy rájuk nem ugyanaz vonatkozik, mint a házaspárokra. A téma kapcsán Klempa Éva pápai közjegyző fejtette ki lapunknak a főbb tudnivalókat.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy míg a házasság során szerzett vagyon alapesetben közösnek számít, az élettársaknál nem, ők az együttélésük során végig önálló vagyonszerzők maradnak. Ha szétválnak, nem fele-fele alapon, hanem közreműködésük arányában kell osztozkodniuk mindazon, amire a kapcsolatuk alatt szert tettek. Annyit vihetnek ki a kapcsolatból, azaz akkora részesedést követelhetnek a másik félnél elért vagyoni többletből, amennyivel a vagyonszerzésben közreműködtek, legyen szó munkabérről vagy egyéb jövedelemről, de a közös gyerek nevelése és a közös háztartásban végzett munka is számít.

Klempa Éva pápai közjegyző Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A házastársaknál minden, amit a házasság megkötése után szereznek, fele-fele arányú tulajdonukat képezi, függetlenül attól, hogy például egy ingatlant milyen arányban írnak a nevükre. Ez alól kivétel az öröklés: ha egyikük örököl, illetve ajándékba kap valamit, az külön vagyonnak minősül. Az élettársak esetén pedig a szerzés aránya a jövedelmükéhez igazodik, valamint ők nem örökölnek egymás után – tette hozzá Klempa Éva.

Ha a felek szeretnék megelőzni a vitákat, akkor érdemes előre megállapodni egy élettársi vagyonjogi szerződésben, amiben tisztázhatják a tulajdoni viszonyaikat, hogy ki mit hozott a kapcsolatba, és mire tart igényt, ha lezárul. Így biztosan nem fajul hosszas pereskedéssé az esetleges szakítás.

– Az a legcélszerűbb, ha a dokumentumot a vagyon megszerzése előtt, tehát a jövőre nézve kötik meg. A szerződésben a házastársak is eltérhetnek a vagyon megosztására, az új szerzésekre vonatkozólag az automatikus 50-50 százaléktól. Az élettársak ugyanígy köthetnek szerződéseket, és akár fele-fele arányban is rendelkezhetnek a viszony során szerzett vagyon felett – húzta alá Klempa Éva közjegyző, aki hozzátette, szerződéskötés igényével nagyon ritkán fordulnak hozzá élettársak (a házastársak közül is alig, inkább a tehetősek). Ennek oka lehet, hogy nincsenek tisztában a hasznával, ami persze csak a kapcsolat végén derülhet ki számukra.

– A közhiedelemmel ellentétben nincs olyan jogszabály, hogyha valakik hosszú évekig együtt éltek, a szakításkor fele-fele arányban osztoznak. Azoknak ajánlom a vita esetén alapul veendő szerződést, akik tisztában akarnak lenni, hogyan biztosítsák megélhetésüket, lakhatásukat a kapcsolat esetleges megszűnésekor – emelte ki Klempa Éva közjegyző, aki megjegyezte, az élettársi kapcsolathoz nincs szükség semmilyen papírra, az a törvény erejénél fogva létrejön az alábbi feltételek fennállása esetén: a pár érzelmi és gazdasági közösségben, közös háztartásban él együtt, egyiküknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy kapcsolata, és nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban sem.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Ugyanakkor érdemes lehet az együttélést hivatalos dokumentumban is elismerni, hiszen számos állami családtámogatáshoz – vagy épp a mesterséges megtermékenyítéshez – szükséges lehet annak bizonyítása, melyet a közjegyzők által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása közhitelesen tanúsít. A szerződésnél népszerűbb nyilatkozat az idős élettársaknak szintén célszerű, mert noha – végrendelkezés hiányában – nem örökölnek egymás után, de így a társadalombiztosítás juttatást nyújt az egyedül maradó részére a másik fél halálát követően.

Klempa Éva közjegyző leszögezte, házasságban élni kedvezőbb mind anyagilag, mind jogilag. Újabban azonban egyre több olyan kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt nyújtanak, ahol már nem feltétel a házas-, elegendő az élettársi kapcsolat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában