A cél a kórházi ellátás színvonalának folyamatos fejlesztése

2020.12.11. 11:00

Megkezdte működését a Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítvány

Magánkezdeményezésre, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház együttműködésével létrejött a Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítvány, amelynek alapítója a balatonalmádi Czompó Gábor, kuratóriumi elnöke pedig Dr. Gál Béla, az egészségügyi intézmény központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának osztályvezető főorvosa.

Kovács Erika

Gál Béla (balról) kuratóriumi elnök és Czompó Gábor ötletgazda

Fotó: Balogh Ákos/Napló

-Az intenzív a kórház egyik legnagyobb osztálya, amely összesen 87 munkatárssal, köztük 34 orvossal, 18 intenzíves szakápolóval, 20 aneszteziológus szakasszisztenssel és adminisztrátorokkal működik – utalt az általa vezetett osztályra Dr. Gál Béla főorvos, aki 12 éve dolgozik az intézményben. Mint mondta, hozzájuk olyan, rendkívül súlyos állapotban lévő betegek kerülnek, akiknek az osztályon kapott komplex gyógykezelés nélkül nem lenne esélyük a túlélésre. Évente 800-900 beteget látnak el. Ugyanez az osztály látja el a műtétekhez szükséges aneszteziológiai tevékenységet is, összesen 11 ezer esetben végeznek műtétekhez szükséges beavatkozásokat. – Régóta érzékeltük, hogy fontos szerepet tölthetne be az osztály életében egy alapítvány, amely a vállalati és magántőke bevonásával gyorsabb, rugalmasabb lehetőséget biztosítana egy-egy szükséges eszköz beszerzésére, pótlására – mondta Dr. Gál Béla.

Hozzátette: – A Covid 19-járvány előidézte helyzetben a korábbiaknál is jóval több felől érkezett jelzés hozzánk arról, hogy a megyei cégek, magánemberek szeretnék valamilyen módon segíteni a munkánkat és a betegeket. Ez segített meghozni a végső döntést az alapítvány létrehozásáról.

A főorvos arról is beszélt, hogy az intenzív terápiás osztályon használt magas színvonalú technológia folyamatos fejlesztése magasabb szintű betegellátást tesz lehetővé, a fekvőbetegek számára komfortosabb környezetet tudnak biztosítani. Hozzátette, hogy az alapítvány céljai között szerepel az osztály egészségügyi munkatársai folyamatos képzésének, konferenciákon való részvételének, az érzelmileg rendkívül megterhelő munka okozta kiégés megelőzésének segítése.

Gál Béla (balról) kuratóriumi elnök és Czompó Gábor ötletgazda
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Czompó Gábor felidézte, Dr. Gál Béla főorvos kérte fel az alapítvány kuratóriumi vezetésére, amelyre gondolkodás nélkül igent mondott, tekintettel arra, hogy a közelmúltban sajnálatos személyes érintettsége révén megtapasztalta az osztály heroikus munkáját. Az ismeretségük onnan ered, hogy mindketten Balatonalmádiban élnek, és közösen dolgoznak egy helyi civil szervezetben. Czompó Gábor elmondta: már a tavaszi pandémiás időszakban beszéltek arról, hogy miként lehetne segíteni a kórház intenzív osztályának.

-A mind felkészültebb, naprakész tudású orvosokkal, ápolókkal, kisegítő személyzettel, és korszerű felszereltséggel működő osztály, valamint a betegek mind komfortosabb környezete mindannyiunk közös érdeke – vélekedett, hozzátéve: személyes tapasztalata és az említett számok is megerősítették abban, hogy nagyon sokan érintettek és bárki lehet érintett ennek az osztálynak a működésében. Arról is beszélt, hogy az alapítvány szlogenje „Mindannyian óriások vállán állunk”, mert úgy vélik, mindenki, aki a legapróbb támogatással segíteni tudja az intenzív osztály munkáját, olyan erkölcsi óriássá válik, aki képes magasabb szintre emelni a Veszprém megyei kórház legsúlyosabb betegeinek kezelési színvonalát. A támogatási lehetőségekről az alapítvány nevét viselő honlapon lehet tájékozódni.

A Veszprém Megyei Kritikus Betegekért Alapítványról bővebb információt a kritikusbetegekert.hu honlapon vagy az alapítvány hivatalos közösségi oldalán találnak. Bankszámlaszám: 11748083-24887205.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában