Felpörögnek az építkezések

2021.01.21. 11:30

Újabb megyebeli településekkel bővült a csok-lista

A korábbi 174-hez képest további 24 Veszprém megyei település lakói számára tette lehetővé a kormány a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételét.

Molnár Sándor

Steigervald Zsolt, Bánd polgármestere az egyik most épülő házat mutatja az Essegvár alatt

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az érintett községek polgármesterei örülnek a változásnak, hiszen ez segít abban, hogy a fiatalok helyben maradjanak. A települések népességmegtartó képessége mellett az sem utolsó szempont, hogy a régi ingatlanok megvásárlásával és felújításával, illetve az épülő új családi házaknak köszönhetően szebb lesz a falukép.

Az elmúlt év utolsó napjaiban a kormány módosította azoknak a településeknek a listáját, ahol a falusi családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vehető. Megyénkben 24 falut érint a kedvező változás, így már 198 Veszprém megyei településen jár a kedvezmény. Korábban azokban a falvakban lehetett élni a lehetőséggel, amelyeknek a lakosságszáma csökkent. Emiatt viszonylag sok falu lemaradt a csok-listáról. Most azonban újabb 24 község – Aszófő, Balatonakarattya, Balatoncsicsó, Bánd, Barnag, Béb, Csehbánya, Hárskút, Hegymagas, Hidegkút, Káptalantóti, Királyszentistván, Külsővat, Lovas, Monostorapáti, Németbánya, Paloznak, Rigács, Sáska, Sóly, Szentantalfa, Tagyon, Vászoly és Veszprémvarsány – neve is felkerült a listára.

Steigervald Zsolt, Bánd polgármestere az egyik most épülő házat mutatja az Essegvár alatt Fotó: Molnár Sándor/Napló

Steigervald Zsolt, Bánd polgármestere elmondta, hogy mindenképpen örülnek neki, hogy felkerültek a falusi csok településlistájára. Bár a faluban nincs sok eladó telek, de az ezek iránt érdeklődő családok mindegyikét foglalkoztatta, hogy Bánd szerepel-e a csokos települések listáján. A már korábban is érdeklődő és azóta már telekkel rendelkező 8-10 család mostanában kezdi majd el az építkezést a faluban, ezért nagyon örülnek a lehetőségnek, és biztosan élnek a családi otthonteremtési kedvezménnyel. Az Essegvár mögötti részen nyolc telek talált gazdára, melyek közül kettőn már épül is az új családi ház.

– Nagyon örülünk annak, hogy Barnag is rákerült a falusi csok listájára – mondta el Horváth Zoltán polgármester –, főleg azért, mert az új építésre igénybe vehető csok esetében sajnos mi nem rendelkeztünk önkormányzati területtel – településünkön csak egy pár magánkézben lévő építési telek várja az új otthont építőket –, így a kormányzati intézkedésnek nem volt számottevő hatása. Jelenleg nincs tudomásom eladó használt ingatlanról a faluban, így nálunk nem elsősorban az újonnan beköltözők szempontjából kedvező az intézkedés, hanem a már itt élő, gyermeket nevelő családok szempontjából. Ők azok, akik igazán élvezhetik a falusi csok előnyeit, hiszen lehetővé teszi, hogy olyan korszerűsítéseket és felújításokat hajtsanak végre ingatlanjukon, amelyekre eddig nem volt anyagi lehetőségük. A falusi csok nyújtotta korszerűsítési 5 milliós, valamint a januárban elindított otthonfelújítási program 3 milliós kerete már olyan forrás, amelynek segítségével biztonságosabban belevághat egy család a felújítási munkálatokba. Településvezetőként kifejezetten örülök annak, hogy ezeket a forrásokat a meglévő ingatlanok fejlesztésére, modernizálására fordítják, és ez hozzájárulhat az itt élők helyben maradásához.

Hárskúton több ház is épül egymás mellett a Veszprémi utcában Fotó: Molnár Sándor/Napló

Hárskút is most került fel a kibővített falusi csok településlistájára. Tábori Ferenc nagyon örül ennek, mert mint mondja, sokat lobbizott érte. A polgármester hozzáteszi még, hogy a falu két pontján már magántelkesítenek, egy harmadik helyen pedig tervezik – szintén magántulajdonban lévő – új telkek kialakítását. Jelenleg hét-nyolc család építkezik, és a településvezető információi szerint további

15-20 építkezés indítását tervezik a következő egy-három évben.

Tábori Ferenc nagyon örül annak is, hogy több helyi fiatal épít családi házat és marad itt, a faluban, de természetesen szívesen fogadják a máshonnan beköltözőket is, mert szeretnék, hogy a település korfája jól alakuljon a jövőben is, amihez az szükséges, hogy minél többen alapítsanak családot Hárskúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában