Csak pozitív hatásai lesznek

2021.01.18. 07:00

A Pannon Egyetem visszakapott két kollégiumot az esztendő elején

Országszerte csaknem hatezer kollégiumi férőhelyet kaptak vissza az egyetemek a kormány év végi döntése nyomán – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Horváth Virág

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Schanda Tamás a közleményben kiemelte: a felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük, és a kormány támogatja is őket ezek megszerzésében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára ismertette: a kormány 2020 végén döntött több mint 5800 kollégiumi férőhelynek az egyetemek tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe történő visszajuttatásáról. A kormány tavaly év végi döntésével hét felsőoktatási intézmény összesen tíz kollégiumi épületét váltotta ki a rendkívül előnytelen PPP-konstrukciókból. Az intézkedés pénzügyi, jogi és gazdaságossági szempontból is kedvező az egyetemek számára. Az intézmények a szerződések lezárásával jelentős megtakarításhoz jutnak, továbbá mentesülnek az általuk viselt árfolyam- és kamatkockázatok következményei alól – hangsúlyozta Schanda Tamás.

– Örömmel mondhatom, hogy a kormány tavaly év végi döntésének értelmében a Pannon Egyetem mindkét PPP-konstrukcióban működő kollégiumának megtörtént az úgynevezett kiváltása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2021. január 1-jétől a Hotel Magister és a Központi Kollégium állami tulajdonba és a Pannon Egyetem vagyonkezelésébe került át – nyilatkozta a Naplónak Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja. Hozzátette, a változás eredményeképpen az intézmény pénzügyi terhei a kollégiumokkal kapcsolatban nagymértékben csökkennek, emellett pedig a férőhelyek nyári hasznosításából az intézmény várhatóan jelentős piaci bevételt tud realizálni, melyet vissza tud forgatni a működtetésbe.

A Hotel Magister és a Központi Kollégium (képünkön) állami tulajdonba és a Pannon Egyetem vagyonkezelésébe került át

– Összességében úgy gondoljuk, hogy az intézkedésnek kizárólag pozitív hatásai lesznek az intézményre vonatkozóan. Az ingatlanok vagyonkezelésében, hasznosításában bekövetkezett változás miatt nem emelkednek a hallgatók által fizetendő kollégiumi díjak – mondta Csillag Zsolt.

A kormány hét felsőoktatási intézmény esetében váltott ki PPP-konstrukciós formában fenntartott kollégiumi férőhelyeket. Az állam a kiváltáshoz 27 milliárd forintos forrást biztosított az intézmények szá­mára. Az összesen 150 ezer négyzetméter alapterületű létesítmények együttesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatók számára az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában