Csingervölgy

2021.01.26. 11:30

Bontják az ajkai bánya épületeit

Befejezéshez közelednek az Ármin bánya egykori, régóta használaton kívüli, mára balesetveszélyessé vált épületeinek bontási munkálatai. Csingervölgy központjában az egykori fürdő épületének bontása 2019 őszén kezdődött, annak befejezését követte a fölötte levő szén­osztályozó.

Tisler Anna

Gerencsér Hilda és Szita Róbert a területen Fotó: Györkös József

A munkák jól haladnak, már csak a tereprendezés van hátra. Azt követően, várhatóan még tavasszal visszaadják a területet a természetnek és a civileknek.

Gerencsér Hilda, a városrész önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a város képviselő-testülete létrehozott egy gazdasági társaságot, amelyik megvásárolta a területet azzal a céllal, hogy a már nem használt, romló állagú épületeket lebontassa, a Csingervölgy központjában fekvő területet visszaadja a természetnek, és közösségi célra használja. Az erdő szélén fekvő városrészben sok a turista, és egyre többen sportolási, természetjárási céllal keresik fel. Számukra készül el a parkerdőbe vezető út leágazásaként az egykori osztályozó területére vezető gyalogos és kerékpáros út. A bejárathoz terveznek egy táblát, amely a látványosságokon kívül azt is tudatja, hogy milyen tevékenység folyt a területen. Az emlékeket meg kell őrizni az utókor számára.

Gerencsér Hilda, aki születése óta Csingervölgyben él, elmondta, hogy az osztályozó nagyon fontos funkciót látott el, ugyanis az Ármin bányából kitermelt szenet ott válogatták hasznosíthatósági értékük szerint. Először vasúton, később kötélpályán szállították be a nagy osztályozóba.

– Nekünk látványt, hanghatásokat jelentett, hiszen akik itt, a környéken éltünk, nagyon sokszor ezekre a zajokra ébredtünk, amikor indult a kötélpálya és jelezték, vagy éppen megállt. És jelentette nagyon sok embernek a mindennapi megélhetést – tette hozzá a képviselő. A bontást végző vállalkozás képviselője, Szita Róbert megfogalmazta, hogy az épületek elbontása, az anyag elszállítása nagy feladat volt. Az osztályozó egyhektáros területének megtisztítását többnyire gépekkel végezték. Az épület állaga miatt különösen körültekintően kellett dolgozni.

Gerencsér Hilda és Szita Róbert a területen Fotó: Györkös József

A munkálatok a Csinger patak mentén egy használaton kívüli irodaépület bontásával folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában