Átalakult a felnőttképzés

2021.01.20. 07:00

Folyamatosan bővülni fog a választható tanfolyamok listája

Több alkalommal is foglalkoztunk a hírrel: december végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még lehet csatlakozni. Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban a decemberi tanfolyamok sem indultak el.

Juhász-Léhi István

Forrás: pixabay

Mint ismert, az Országos képzési jegyzéket (OKJ) a 175 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltotta fel. Az alapszakmák képzését kizárólag iskolarendszerben lehet megszervezni, rövidebb és rugalmasabb felnőttképzésben nem. Nehézséget okozott, hogy bár a hivatalosan megjelent tájékoztatás szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül sokáig nem volt egyértelmű információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani. A hosszú bizonytalanság után azonban végre kézzelfogható választ kaptak a felnőttképzők, milyen képzéseket indíthatnak az OKJ megszűnése után. Az új rendszerben a Szakmajegyzékben szereplő szakmák mellett megjelentek az úgynevezett szakképesítések, melyeket szakmai képzések keretében a szakképző intézmények vagy a felnőttképzők is megszervezhetnek.

2021-től 24 képzési területen indíthatók felnőttek számára átképzési vagy továbbtanulási lehetőségeket kínáló szakmai képzések. Jelenleg összesen 364 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat. A munkaerőpiaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. Míg most az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanulók államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.

Az új információk tükrében is azzal lehet számolni, hogy átrendeződik majd a felnőttképzési piac, sokan befejezik a képzési tevékenységüket. Ez a változás a tanulni vágyó felnőtteket is hátrányosan érinti majd. Azok az intézmények, amelyek nem tudnak elég gyorsan reagálni a megváltozott képzési lehetőségekre, hamarosan bezárhatnak. A képzőhelyek megszűnése pedig azzal járhat, hogy sokan azzal szembesülnek majd, hogy a közelükben nem lesz számukra megfelelő képzés.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/december-vegen-elindultak-az-utolso-okj-s-kepzesek-4321102/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában