miért tesz valaki ilyet?

2021.02.26. 11:00

Elkeserítő: állati tetemeket hagynak a veszprémi ebrendészeti telep kapujában

Az ebrendészeti telep vezetését január 1-jén vette át az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány. A telephelyet a szervezet karban tartja, dolgozik a felújításán, állatvédelemmel foglalkozik, azonban elkeserítő bűncselekményekkel kellett szembenézniük az elmúlt két hónapban.

Horváth Virág

Harminckilós kecsketetem a telephely kapuján kívül. Veszélyes hulladéknak minősül Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést az ebrendészet munkatársai, miután közel két hónapon keresztül állati tetemeket, maradványokat, belsőségeket helyeztek el zsákokba csomagolva az ebrendészet kapujában. Pintér Krisztián, az alapítvány vezetője a Napló kérdésére elmondta, három hete kamerákat szereltek fel, ugyanis rendszeressé vált az elhullott állatok tetemeinek közterületen hagyása. Úgy tervezik, hogy bővítik a kamerarendszert. Normál esetben a telepen a hulladék átvétele csak mérlegelés és nyilvántartásba vételt követően történhet meg.

Harminckilós kecsketetem a telephely kapuján kívül. Veszélyes hulladéknak minősül Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

A Veszprémben és környékén élők a telephelyen leadhatják az állati maradványokat, de a kapun jelzett telefonszám felhívása után a telep egyik munkatársa a helyszínre érkezik, ott hivatalosan átveszi a hulladékot kilogrammonként 400 forintos díjazás fejében, amely költség önköltségi ár, ezt az összeget az elhullott állatok kezelésére továbbfizetik az elszállító cégnek, ahol a külső cég kezeli a tetemeket.

– Feljelentést tettünk az ügyben, ugyanis ez már a sokadik eset volt. Ez két hónapja húzódik. A legutóbbi esetben egy 30 kilós kecskének a teteme várt bennünket a kapun kívül zsákban, és egy másik zsákban még belsőségeket is odarakott az elkövető. Ez minősített illegális hulladéklerakásnak minősül, ugyanis az állati tetemek veszélyes hulladéknak számítanak. A kapura ki is írtuk, hogy nem lehet csak úgy letenni ide akármit – mondta Pintér Krisztián.

A vonatkozó törvény rendelkezései szerint az állati eredetű hulladékok, valamint az állattetemek veszélyes hulladéknak minősülnek. Ez alapján az illegális veszélyeshulladék-elhelyezést öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Amennyiben az ilyen jellegű veszélyes hulladékot közterületen helyezik el, akár a telep kerítésén kívül is, a szolgáltató minden esetben megteszi a feljelentést a Veszprém Megyei Rendőrkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában