A bajban is számítani lehetett rájuk

2021.02.06. 07:00

Kihívásokkal teli évet zárt a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja

A kihívásokban bővelkedő járványhelyzet ellenére is sikeres évet zárt a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja és Támogató Szolgálata.

Laskovics Márió

Pintér-Papp Eszter a fizikai munkából is kiveszi a részét Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Pinter Adam ['Pintadi']

Pintér-Papp Esztert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának és Támogató Szolgálatának vezetőjét arra kértük, értékelje a tavalyi évet. Mint mondta, a 2020-as esztendő bővelkedett az előre nem várt eseményekben, sok dologban próbatétel elé állította őket, de eddig is kimagaslóan jó munkatársi kötődéseiket még inkább elmélyítette, és sok esetben az ellátottaikkal szintén szorosabbá vált a kapcsolat.

A csoportvezető hozzátette: fontos célkitűzésük, hogy ne csak Pápán, hanem a város környéki falvakban élő rászorulók, illetve a támogatószolgálat részéről a fogyatékkal élők számára is segítséget nyújthassanak. Ebben a munkában évek óta partnerük a Marcal-völgye Adorjánháza Egyesület, Béb önkormányzata, valamint a Pápa Környéki Önkormányzatok Feladatellátó Intézménye, melynek családsegítő szolgálatával kiváló együttműködést sikerült kialakítani, és az év folyamán több közös akciót is megvalósítottak. A tavalyi évet nagy reményekkel és komoly tervekkel kezdtük el. Hagyományos tevékenységeink folytatását és új programok beindítását terveztük. A járvány megjelenéséig ruhaosztást tartottunk tekintett vissza a Naplónak nyilatkozva Pintér-Papp Eszter.

– Hosszú évek óta nagyon jó a kapcsolatunk a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületével, akik tavaly a járványhelyzet miatt személyes jelenlétükkel nem tudták segíteni a munkánkat, de továbbra is segítségünkre vannak a rászoruló nyugdíjasok felkutatásában. A legkomolyabb terveink a Kultúr-Kuckó Programunkhoz kapcsolódtak. Az Ifjúsági Centrumban működő kezdeményezésünk 2020-ra nagyon népszerűvé vált az iskolák, óvodák körében. A 2020-as évre több tematikus, különböző korosztályoknak szóló foglalkozást is szerveztünk, melyek közül csak kettőt tudtunk megtartani, foglalkozásonként mintegy 120 alsó tagozatos diák részvételével. Sajnos a járvány miatt a Kuckót is be kellett zárnunk, így nem tehettünk eleget azon kéréseknek, melyek a digitális tanrend idejére napközbeni felügyeletet kértek tőlünk gyermekeknek. A közfoglalkoztatási program segítségével továbbra is lehetőségünk van arra, hogy biztosítsuk az Ifjúsági Centrum mindennapi rendszeres nyitvatartását. Amikor a járványhelyzet engedte, folytatódott a könyvcsere programunk is, emellett pedig kolléganőmmel folyamatosan dolgoztunk új programunk előkészítésén. Ennek lényege, hogy minden helyi újszülött családjához eljuttatnánk egy saját kezűleg varrt „rongyit”. Már több száz darabbal elkészültünk, amint lehetőség lesz rá, elindítjuk az ajándékozást – mondta Pintér-Papp Eszter.

Kiemelte, hálásak az országos központnak, hogy támogatásuknak köszönhetően megszervezhették ifjúsági önkéntes táborukat, amely a járványügyi előírások ellenére kifejezetten jó hangulatban telt az Esterházy-kastélyban. A tavalyi év egyik legnagyobb veszteségét azonban mégis az Ifjúsági Csoport szenvedte el, ugyanis a tábor kivételével szinte nem volt lehetőségük a személyes találkozásra.

Pintér-Papp Eszter a fizikai munkából is kiveszi a részét
Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

A támogató szolgálat munkatársai számára gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt és textil-, illetve egyszer használatos orvosi maszkot is biztosított a fenntartójuk, majd a megyei kormányhivatal segítségével is kaptak a védekezéshez szükséges eszközöket. Tavaly szorosabb kapcsolatot alakítottak ki a Szent Anna-plébániával: gépkocsijukkal szállítják az élelmiszer-felesleget két helyi hipermarketből heti kétszer a plébániára.

– Nagy öröm volt számunkra, hogy a veszélyhelyzet idejére (egy otthonápolással is foglalkozó cégcsoport nagylelkű felajánlásának köszönhetően) a támogató szolgálattal közösen használhattunk egy gépkocsit, megkönnyítve az adományok házhoz szállítását. Csatlakoztunk a Csodatáska tanszergyűjtő akcióhoz, illetve az érintésmentes Adni öröm akcióhoz, emellett karácsony környékén lehetőségünk nyílt 200 csomagot kiosztani nyugdíjasok, fogyatékkal élők és hátrányos helyzetű családok között. Kihoztuk a múlt évből a lehető legtöbbet. Programjaink megvalósításához elengedhetetlen volt a régióközpont támogatása. Legjelentősebb támogatónk továbbra is a pápai önkormányzat, akik ingyenesen bocsátják rendelkezésünkre a helyiségeket, melyeket használunk. Az év legmeghatározóbb élménye volt, amikor a pápakörnyéki családsegítő szolgálat munkatársaival egy nap alatt közel húsz nehéz körülmények között élő családot tudtunk meglátogatni. Hihetetlenül fájdalmas sorsokkal találkoztunk. Szívszorító volt látni, ahogy a gyerekek csillogó szemekkel ölelték magukhoz az ajándékba kapott élelmiszert és multivitaminos üdítőitalokat – emlékezett vissza Pintér-Papp Eszter.

Terveik kapcsán elmondta: számítógép-felajánlásnak köszönhetően biztonságos internethasználattal kapcsolatos tanfolyamot szerveznének idős emberek számára az Ifjúsági Centrumban. Ehhez az oktatóterem már elkészült, csak a járványhelyzet enyhülésére várnak az indulással. A beérkező, ruhaként nem továbbadható, azonban anyagában újrahasznosítható textíli­ákból ingyenesen elvihető zsákokat varrnak, a műanyagzacskó-használat visszaszorítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában