megnőtt a szabálytalanságot száma

2021.02.02. 16:00

Nehéz évet zártak a balatoni halőrök

A járványhelyzet kihat a balatoni horgászatra is, sokan csekély ismeretekkel, engedély nélkül kezdtek el pecázni, a halőrök intézkedései emiatt rekordokat döntöttek tavaly – értékelte röviden a tavalyi évet Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) horgászati igazgatója.

Molnár Sándor

Mivel a horgászat volt az egyik olyan lehetőség, amely a korlátozások idején is megengedte a szabadban való tartózkodást, ezért főleg tavaly tavasszal vált különösen népszerűvé a horgászás, és soha nem látott számban jelentek meg a pecások a Balatonnál. Nagyon sokan alkalomszerűen mozdultak ki otthonról, és olyanok is pecabotot ragadtak, akiknek semmilyen ismerete, engedélye nem volt erre. Részben ennek is köszönhetően, a társaság 17 halőre 815 közigazgatási, vagy rendőrségi feljelentést tett 2020-ban a szabályszegések miatt.

A feljelentések száma már 2019-ben is nőtt, tavaly pedig már több mint háromszorosa volt 2017-hez és 2018-hoz képest. A 17 rendőrségi ügy többsége illegális hálós halászat, gereblyézés miatt született. Tetten értek orvhalászaton kifejezetten jól szituált embereket is – mondta el a horgászati igazgató.

Gyakran fogtak a napi megengedettnél több halat
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt

Összegzése szerint 2020-ban 17,6 millió forintnyi halvédelmi bírságot szabtak ki, ami több mint duplája az előző, és négyszerese az azt megelőző évinek. A legmagasabb, orvhalászatért kiszabott bírság tavaly 235 ezer forint volt. A bírságokból a BHN nem részesül, ez állami bevétel, aminek jelentős része azonban horgászati célokat szolgálhat.

A szabályszegésekről kiderült, hogy leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat volt, ezt 323 esetben tapasztalták. Ezt követte a megengedettnél több horgászfelszerelés, a fogási napló hibái, a nem megengedett méretű, vagy mennyiségű hal fogása. A legtöbb intézkedésre a tihanyi partszakaszon volt szükség, amit Siófok térsége, majd Balatonkenese követett. A legtöbb szabályszegő Pest megyéből érkezett, és 34 esetben tettek feljelentést külföldi állampolgár ellen.

Sokszor kerültek partra méreten aluli pontyok
Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt

– Szinte nem telt el úgy szolgálat, hogy a Tihany révtől Balatonfüredig terjedő partszakaszon ne készült volna feljelentés valamilyen okból kifolyólag. 98 esetben kellett ezen a horgászok által kedvelt, és jól horgászható tihanyi részen intézkednie a halőreinknek – nyilatkozta lapunknak Havranek Mihály, aki hozzá tette, hogy több szempontból is nehéz ellenőrzési évet zártak. Egyrészt a korábbi évekhez képest katasztrofálisan megnőtt a szabálytalanságot száma. Emellett a horgászok és a halőrök is féltek a járványtól az ellenőrzések során, amiből gyakran alakultak ki faramuci helyzetek. Az ellenőrzés szempontjából szokatlan és új helyzet volt, hogy a távolságtartás ellenére a halőröknek oda kellett menniük a horgászokhoz, és naponta akár többszáz emberrel is találkoztak, ami plusz feszültséggel járt a korábbi évekhez képest.

Kiderült az is, hogy kirívó szabályszegések miatt egyesektől akár öt évre is meg lehet tagadni a területi jegy kiadását. Tavaly, december elejéig 89 esetben történt ez meg a Balatonnál. Az egyikben 23 süllő kifogása miatt szabtak ki 178 900 forint bírságot, és tiltották el a horgászt 21 hónapra állami jegy, illetve öt évre balatoni területi jegy megvételének lehetőségétől – idézte fel Havranek Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában