Szlovákiai újságíró: ha a közelében valaki levenné a maszkot, megkéri, ne tegye

Kezd fogytán lenni a Szlovákiában élők türelme a koronavírus miatti korlátozásokkal kapcsolatban – mondta el Bőd Titanilla szlovákiai újságíró. Ez nem jó, mert a járvány terjedése egyelőre a hazánkkal szomszédos országban sem csillapodik, a kórházak túlterheltek.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

- Egyelőre nem látszik javulás a fertőzés terjedésében, kellenek a korlátozások. Másképp nem lehet megfékezni a járványt. A tavaly mindenszentekkor megtartott országos teszteléseket Igor Matovič miniszterelnök úgy harangozta be, hogy „ledobjuk az atombombát az undormány ellen”. A kormányfő sajátos szóhasználatában ugyanis ez a neve a koronavírusjárványnak. Sokan bíztak benne, hogy ez az intézkedés segít abban, hogy együtt legyőzhetjük. Sokan kaptak is negatív eredményről szóló igazolást. Azonban az antigén gyorsteszteket nem széles körű szűrésre, hanem a gócpontokban való használatra ajánlják, mivel sok köztük a hamis negatív, a betegséget nem kimutató eredmény, ennek ellenére fertőzött lehet a letesztelt. Az országos tesztelés után sokan ilyen hamis negatív eredmény birtokában elkezdtek bohémabb életet élni, újra több helyre eljárni, lazábban venni az óvintézkedéseket. Az óvatosságuk, ami amiatt volt, hogy nem akarták elkapni a betegséget, nagyrészt elmúlt, hamis biztonságérzetbe ringatták magukat. Így a tömeges tesztelés a fertőzés terjedésének fékezése helyett inkább elősegítette azt. Kontraproduktív, ellentétes hatást váltott ki – mondta el tapasztalatairól lapunknak Bőd Titanilla.

Bőd Titanilla Fotó: Családi

Azt is többen hibának tartják utólag Szlovákiában, hogy bár a szakértők decemberben már szinte könyörögtek a lezárásokért, ezeket a kormány csak közvetlenül karácsony előtt vezette be. Pedig sokan azt jósolták, ha sokáig késlekednek a döntéssel, megállíthatatlan lesz majd a vírus terjedése. Szlovákiában jelenleg szigorú lockdown van, de a gyakorlatban nem ellenőrzik az előírások betartását, tudtuk meg kollégánktól, aki szerint az emberek egyéni felelőssége is nagy e téren. Hallott nemrégiben két fiatalt beszélgetni, akik épp friss koronavírusteszjeiket nézegették. Mindegyik pozitív lett, ennek ellenére megegyeztek abban, hogy mégis elmennek szórakozni. Így hiába a sok tesztelés, szűrés.

Bőd Titanilla újságíróként dolgozik Pozsonyban. Sporteseményekre olykor el kell mennie tudósítani, ezért neki is – ahogy mindazoknak, akik nem folyamatosan távmunkában vannak – hetente friss negatív tesztet kell beszereznie. Betart minden óvintézkedésre vonatkozó tanácsot. Gyakran mos kezet, tartja a távolságot az emberektől, és ha a közelében valaki le akarja venni a maszkot, akkor megkéri, hogy ne tegye. Édesanyja már megkapta a vírus elleni vakcina első adagját – aminek nagyon örül -, ugyanis náluk már előre vették az oltási listán a pedagógusokat. Néhány barátja viszont arról számolt be neki, hogy ha nem a koronavírussal kapcsolatos tünetekkel fordulnának orvoshoz, kérnének egészségügyi ellátást, akkor nagyon nehéz időpontot kapniuk. Ennek még hosszú távú hatása lehet a mostani járvány lecsengése után, előfordulhat, hogy többeknél súlyosabb betegségeket nem fedeznek fel, kezelnek időben – vélekedik a szlovákiai újságíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában