Kérdőívet készítettek

2021.02.26. 07:00

Újra kíváncsiak a térségben élő fiatalok véleményére

Csaknem 60 település 13 és 30 év közötti fiataljainak a bevonásával készít kérdőíves felmérést a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) Veszprém megyében. Az immár harmadik alkalommal készülő felmérést mindig a hétéves európai uniós költségvetési ciklusok kezdetéhez igazítják. Az elsőt 2007-ben, a másodikat 2014-ben készítették. A harmadik kérdőívvel egy-két héten belül keresik meg a térség fiataljait.

Molnár Sándor

Németh Kira, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület mentora és Kandikó Rita, a KÖSZI elnöke egyeztet Nagyvázsonyban Fotó: Molnár Sándor/Napló

A szövetség célja az, hogy megkérdezze a vidéken élő fiatalokat arról, hogy mit szeretnének változtatni azon a településen, ahol élnek; mitől lehetne jobb a lakóhelyük, illetve hogyan képzelik el a jövőjüket, ha ott maradnak az adott településen.

– Az előző két felmérést európai uniós támogatással valósíthattuk meg. 2014-ben hatszáz kérdőívet töltöttek ki térségünk fiataljai, és azokat dolgoztuk fel. Nagyon hasznosnak láttuk a felmérést, ezért szeretnénk idén is elvégezni – mondta el a Naplónak nyilatkozva Kandikó Rita, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért elnöke.

A KÖSZI vezetője kitért arra is, hogy a kérdőíves felmerés alapján stratégiát készítenek majd, amit átadnak a Leader-csoportnak.

– A mi Leader-csoportunk, az Éltető Balaton-Felvidékért Egyesület 2014-ben kiemelt csoportként kezelte az ifjúságot, és ez alapján a kérdőíves felmérés alapján tervezte meg a pályázati forrásokat. Ebből lettek az ifjúsági bázispontok például Nagyvázsonyban, Taliándörögdön vagy Tótvázsonyban. A cél az, hogy a környezetünkben támogassuk a fiatalokat, ha segítséget kérnek – emelte ki az elnök.

Részben a pandémiás helyzet miatt, illetve azért, mert a fiatalokhoz az internet közelebb áll, idén online formában juttatják el a kérdőíveket a célcsoporthoz, de lesznek olyanok is, akiket messengeren keresnek meg, és online konzultáció keretében töltik ki közösen a kérdőíveket.

Németh Kira, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület mentora és Kandikó Rita, a KÖSZI elnöke egyeztet Nagyvázsonyban
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A felmérést március 5-étől szeretnék elindítani, és most is hatszáz fiatal megkérdezését tervezik az egyes települések lélekszámának arányában. A felmérésben öt-hat ifjúsági szervezet munkatársai működnek majd közre. A beérkező válaszok pedig nagyban segítik majd a KÖSZI-t abban, hogy kidolgozhassa ifjúsági stratégiáját a következő hét évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában