Gyarapodik a település

2021.02.10. 11:00

Útfelújítást és világítás-korszerűsítést is végeztek tavaly Külsővaton

Az önkormányzati munka 2020-ban a veszélyhelyzet kihirdetése után is zökkenőmentes és intenzív volt, folyamatosan készítettük a pályázatokat, melyek közül több eredményesnek bizonyult – emelte ki a tavalyi év kapcsán Aczél Péter, Külsővat polgármestere.

Polgár Bettina

Bali Tibor plébános a pápai áldást tartalmazó oklevéllel. Balra Udvardy György veszprémi érsek

Forrás: Önkormányzat

A település vezetője kifejtette, beruházásokból nem volt hiány.

– Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával felújítottuk a világháborús emlékművet. A Belügyminisztérium anyagi segítségével aszfaltborítást kapott a Jókai utca. Saját beruházásként korszerű LED-világítást szereltünk fel a településen. A Magyar falu program segítségével megújult az óvodaudvar, és új ügyességi játékot kaptak a gyerekek. Nagy értékű orvosi műszerekkel, eszközökkel lett gazdagabb a rendelő, továbbá jól felszerelt buszt kaptunk a falugondnoki szolgálathoz. Emellett kiépült az optikai hálózat, amely szélessávú internetet, telefont és tévéműsor-szolgáltatást biztosít az egész faluban – sorolta Aczél Péter.

Bali Tibor plébános a pápai áldást tartalmazó oklevéllel. Balra Udvardy György veszprémi érsek
Fotó: Önkormányzat

Megjegyezte, az idei évre áthúzódik a sportpályához tartozó nyilvános vizesblokk megépítése, illetve a játszótér bővítése új játékokkal. – A Magyar falu program hatása érződik Külsővat fejlődésében. Bízunk abban, hogy ez tovább folytatódik, mert akad még felújítandó útszakasz, tervezünk energetikai korszerűsítést, szeretnénk bővíteni a vízelvezető árkokat, és kültéri rendezvényteret építeni.

Ugyancsak tervben van temetői utak és kerítések, illetve urnafal építése, valamint a hivatalra is ráférne a felújítás. Korszerű közterület-fenntartási gépekre is szükség lenne, továbbá kamerarendszerre – mondta a polgármester. Megtudtuk: a járvány miatt több rendezvényük lebonyolításán is változtatni kellett, például zárt körben emlékeztek meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel az önkormányzat 30 éves működéséről.

– Október 23-án a Varga Család Alapítvány díjait kapta meg két tanuló: Végh Tamás és Horváth Bálint. A Mikulás hintón vitte el a csomagokat a gyerekekhez, az elmaradt idősek napja helyett pedig a képviselők vásárlási utalványt vittek a nyugdíjasoknak, és ingyen tűzifát kaptak a rászorulók – ismertette Aczél Péter. Hozzátette, büszkék a focicsapatukra, amely első helyen zárta a szezont, valamint plébánosukra, Bali Tiborra, akit pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából Udvardy György veszprémi érsek Ferenc pápa áldásával köszöntött a hálaadó szentmisén.

Október 23-án a Varga Család Alapítvány díjait kapta meg két tanuló: Végh Tamás és Horváth Bálint. Középen Varga Katalin alapítványi elnök és Aczél Péter polgármester Fotó: Önkormányzat

– Az önkormányzat gyerekeket támogató intézkedéseinek hatására egyre több fiatal, kisgyermekes család költözik Külsővatra. Megalakult a baba-mama klub, és újszerű szolgáltatást kíván megvalósítani az önkormányzat: házi segítségnyújtást ad a kisgyerekes anyukáknak – közölte a polgármester. Hozzátette, a nehézségek ellenére sikeresnek látja az előző évet, és bizakodóan tekint a jövőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában