Nélkülözhetetlen kincsünk a víz

2021.03.22. 14:00

A víz világnapja a természetvédelemre is ráirányítja a figyelmet

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ez a jeles nap minden évben más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. Ennek kapcsán kérdeztük Lakatos Edinát, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivőjét. „Veszprém megye ellátási területének nagyobb részén társaságunk jó minőségű, de sérülékeny vízbázisból származó karsztvízzel tudja biztosítani az ivóvizet” – mondta lapunknak Lakatos Edina.

Lakatos Edina kiemelte, a források és karsztvízkutak védelme nagy jelentőségű, mivel vizük tisztítatlanul, utó­fer­tőt­le­nítést alkalmazva jut el a felhasználókhoz.

– Szakértőink valamennyi vízbázis esetében megállapították és az illetékes hatóságok határozatban jóváhagyták a víznyerések védőterületeit, mely területeken a végezhető tevékenységek korlátozva vannak, hiszen egy esetleges felszíni szennyezés bejuthat a vízbázisba. A védőterületek földhasználói és tulajdonosai értesülnek ezekről a korlátozásokról, a területek tulajdoni lapjai is tartalmazzák ezeket a bejegyzéseket. Szakembereink évente ellenőrzik a védőterületek állapotát, arról jelentést írnak az illetékes hatóságoknak. Szükséges esetben beavatkozásokat kell indítani, például az illegális hulladékelhelyezéseket meg kell szüntetni – jegyezte meg a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. sajtószóvivője.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Megtudtuk azt is, hogy Veszprém megye területén a DRV Zrt. tíz közüzemi ivóvízellátó rendszere 54 településen biztosítja több mint 75 ezer lakos megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízzel történő folyamatos ellátását. Az üzemeltetett víziközmű-rendszerek ellátása tisztítást nem igénylő, kiváló minőségű karsztvízzel, illetve bonyolult, többlépcsős vízkezelést alkalmazó, a balatoni felszíni vízművek által előállított ivóvízzel történik. A megyében az ivóvíz minősége mindenhol megfelel a vonatkozó, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletnek. 2020-ban az ivóvízvizsgálatok megfelelősége a térségben a teljes paramétersorra vetítve rendkívül kedvező volt, meghaladta a 99 százalékot, ami a DRV Zrt. működési területén az egyik legjobb eredmény, de országos szinten is kiemelkedőnek tekinthető. A kis számban előforduló vízminőségi (kisebb mértékű mikrobiológiai) kifogásoltságok elsősorban a felszíni ivóvíztisztító művek által ellátott területeken voltak tapasztalhatók, de ezekben az esetekben is iható volt a szolgáltatott ivóvíz.

– Vízminőségre vonatkozó, zömmel az ivóvíz zavarosságához és érzékszervi tulajdonságaihoz kapcsolódó felhasználói panaszbejelentésekből más ellátási területekhez viszonyítva jóval kevesebb érkezett Veszprém megyéből. Ezek leggyakrabban a sajnálatos módon elég gyakori csőtörés-elhárításokkal, illetve a Balaton-parti térségben a szezonalitás miatt fellépő ivóvízáramlási irány- és intenzitásváltozásokkal voltak indokolhatók. Ezekben az esetekben a felhasználók jelzései alapján szakembereink az adott szakaszon soron kívül elvégzik az ivóvízellátó rendszer öblítését, mosatását – mondta Lakatos Edina a Naplónak.

A DRV Zrt. szolgáltatási területén (és sajnálatosan Veszprém megyében is) rendszeresen előfordul, hogy a felhasználói magánkutat vagy esővízgyűjtő rendszert illegálisan összekapcsolják a belső vízhálózaton keresztül a közüzemi ivóvízellátó rendszerrel. Az ilyen szakszerűtlen összekötés egész utcák vagy akár egész települések ivóvizét elszennyezheti, veszélyeztetve a felhasználók egészségét. A Balaton északi partján utoljára 2020 nyarán történt olyan eset, amikor az egyik felhasználó szabálytalanul kialakított belső vízellátó rendszere egy egész településrészt szennyezett el magas nitrátion-tartalmú vízzel.

Veszprém megyében az ivóvíz minősége mindenhol megfelelő
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Természetesen a DRV Zrt. munkatársai ebben az esetben is soron kívül elvégezték az érintett vezetékrendszerek öblítését, majd felderítették a szabálytalan közműhasználatot végző felhasználó kilétét, akit felszólítottak a kút ivóvízhálózattal történő összeköttetésének azonnali megszüntetésére, továbbá (ahogyan minden hasonló esetben) rendőrségi feljelentést tettek a vízhálózat veszélyeztetése miatt – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

A DRV Zrt. célja a törvénytelen és rendkívüli egészségügyi kockázatokat jelentő illegális rákötések kapcsán tett feljelentésekkel az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonásán túl a hasonló esetek megelőzése, akár büntetőjogi szankció alkalmazásával. A DRV Zrt. arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üze­meltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában