Megvédenék a területet

2021.03.25. 20:00

Folyamatosan fosztogatnak a műkincsrablók Aranyoskúton

A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai területbejárásra hívták Ovádi Péter országgyűlési képviselőt, Ángyán Tamás ösküi polgármestert és a sajtó képviselőit, hogy segítséget kérjenek az Öskü és Bánta közötti szakaszon, Aranyos-kút néven ismert területen lévő római kori régészeti leletek megvédéséhez. A területen minimum a balácapusztaihoz hasonló jelentőségű, római kori régészeti leleteket rejt a föld, amelyet folyamatosan fosztogatnak a műkincsrablók.

Molnár Sándor

Pálffy Sándor régész-technikus késő római füles korsó darabokat mutat

A korábbi kutatások egy római kori villagazdaságot jeleztek a bántapusztai részen, de úgy tűnik, hogy egy jóval nagyobb és kiterjedtebb lelőhelyet rejt a terület – tudtuk meg Papp Attila régész-technikustól, aki beszámolt arról is, hogy sorban azonosítják a római kori épületeket és úgy tűnik, hogy egy település bújik meg a föld alatt, amit majd a geofizikai vizsgálatok bizonyíthatnak. Ennek segítségével a teljes földalatti falállományt láthatják majd alaprajzi rendszerben. A kerámia leletekből szépen le tudtak követni azt, hogy a Pannónia Provincia teljes fennállásának időszaka alatt lakott volt a település. Még sok a talány a leletekkel kapcsolatban, de a régészek bíznak benne, hogy az épületek feltárása során nagyon jelentős információkat kapnak még.

A történelmileg jelentős lelőhely nemcsak Öskü és a térségének, de ország számára is nagyon fontos lehet, fogalmazott Ovádi Péter. Az országgyűlési képviselő a területbejáráson egy munkacsoport megalakítására tett javaslatot, amely kivizsgálja, hogy hogyan lehetne megvédeni a területet és megoldási javaslatokat tesz. A képviselő felhívta a leleteket illegálisan kiásó és eltulajdonító emberek figyelmét arra, hogy bűncselekményt követnek el, mert a területet csak a Lackó Dezső múzeum munkatársai kutathatják.

Ángyán Tamás Öskü polgármestere elmondta, hogy már a következő napokban felállítják a munkacsoportot, és a földterületek tulajdonosaival, a helyiekkel és a polgárőrséggel egyeztetve megpróbálják hatékonnyá tenni a védelmet. Kiemelte azt is, hogy a régészeti szempontból jelentős terület feltáráshoz, és a további lépésekhez nagyobb összefogásra lesz szükség. Kitért arra is, hogy Ösküt elsősorban a közel ezeréves kerektemplomáról ismerik az emberek, de a római kori leletek különleges színfoltjai lehetnek a térségnek, és hatalmas lökést adhatnak a helyi turizmusnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában