kényelmesen be lehet kapcsolódni

2021.03.20. 11:00

Istentiszteletek az online térben

Összegyűjtöttük, hogy a járványhelyzetben a vallási felekezetek mely gyülekezetei tartanak, közvetítenek élő istentiszteleti alkalmakat.

Laskovics Márió

Az online istentisztelet jó oldala, hogy kényelmesen be lehet kapcsolódni a szertartásba

Forrás: Shuttertstock

A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket; ahol lesznek templomi szertartások, ott szigorúan be kell tartani az érvényes védelmi intézkedéseket. Online tartja szertartásait a református, az evangélikus, a pünkösdi és az anglikán egyház, a metodistáknál pedig a gyülekezetekre bízták, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően döntsenek. A magyarországi román és szerb ortodox egyházak, valamint a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus templomban tartja meg istentiszteleteit.

A bolgár ortodox egyház azonban online tartja az istentiszteleteket, ismertette Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint nyitva maradnak a templomok, lehet szentmisét tartani, de ettől egyes egyházmegyék (például az esztergom–budapesti) eltérhetnek. Az óvintézkedések a templomi szertartásokra is vonatkoznak: kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés. A protestáns egyházban, illetve a katolikusoknál az Esztergom–budapesti Főegyházmegyében nagyhét kezdetén, virágvasárnap vizsgálják meg újra, hogy vissza lehet-e térni a templomi istentiszteletekhez.

– Még nem tudjuk, hogy húsvétkor mehetünk-e templomba – jegyezte meg az ökumenikus tanács főtitkára. Fischl Vilmos hozzátette, az online istentisztelet jó oldala, hogy kényelmesen be lehet kapcsolódni a szertartásba, de rossz következménye lehet, hogy egyeseket leszoktat a templomba járásról, ezért nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy amint lehet, térjenek vissza a hívők a templomokba. Lelki táplálékra mindenkinek szüksége van, a nem hívőknek is jól jöhet a lelki segítség egy ilyen különösen nehéz időszakban, mint a mostani.

A Veszprémi Főegyházmegyében a katolikus szentmiséket személyes jelenléttel, az érvényes járványügyi előírásokkal tartják meg. A Magyar Kurír katolikus hírportál folyamatosan frissülően listázza, hogy országosan hol és mikor érhető el az interneten élő szentmise-közvetítés. Videóközvetítés látható a veszprémi Szent Mihály-bazilikából hétköznap 18 órától és vasárnap 10.30-tól az érsekség közösségi oldalán és közösségi videómegosztó csatornáján, az ajkai Jézus szíve-templomból hétköznap 18.30-tól és vasárnap 8.30-kor, 9.45-kor és 18.30-kor a plébánia közösségi videómegosztóján, valamint a tihanyi bencés apátságból vasárnap 10 órától a bencések videómegosztóján.

Az online istentisztelet jó oldala, hogy kényelmesen be lehet kapcsolódni a szertartásba Fotó: Shuttertstock

A Magyarországi Református Egyház Zsinata elnöksége március 5-én kiadott határozata értelmében a Pápai Református Egyházközség március 8-tól felfüggesztette a közösségi alkalmak személyes jelenléttel történő szervezését. Mint közölték, az istentiszteleteket és a konfirmandusok számára szervezett konzultációs órát is csak online közvetítésen keresztül tartják meg. Ugyanakkor a lelkészi hivatal megszokott rendben, az egészségügyi előírásokra figyelmet fordítva tart nyitva, egyszerre csak egy fő mehet be. A virágvasárnapi és nagyheti istentiszteletekkel, imaalkalmakkal kapcsolatban megvárják a március 26-i határozatot.

A Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetei a koronavírus miatti helyzetben az online térben tudják tartani a kapcsolatot. A Dunántúli Baptista Egyházkerület honlapján listába szedték, hogy mely gyülekezetek – megyénkből a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet – Zoom-közvetítései érhetők el nyilvánosan. Kondacs Gábor, a Csetényi Baptista Gyülekezet lelkésze a Naplónak nyilatkozva elmondta, a gyülekezést korlátozó intézkedések érvényességi idejére ők is zártak, a személyes találkozás elkerülésével vigyáznak egymásra. 34 bemerített tagja van a gyülekezetnek, alkalmaikat általában 40-50-en látogatják. Istentiszteleteiket jelenleg is online formában tartják meg, és a részvétel arányaiban nem marad el a szokásostól. – Fegyelmezetten beálltunk e rendbe. Nyilván nagyon várjuk az újbóli találkozás lehetőségét, de tudomásul vettük, hogy most ez van, ebben kell élnünk – tette hozzá Kondacs Gábor lelkész, aki a veszprémi gyülekezet havonkénti Zoom-istentiszteletébe is besegít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában