Tartós szeretet

2021.04.07. 17:30

A Veszprém-Főegyházmegyében több mint nyolc tonna élelmiszer gyűlt össze

Közel 100 tonna élelmiszer gyűlt össze a Tartós szeretet adománygyűjtő akció során, amelyből országszerte több mint 12 ezer csomagot állítottak össze a Katolikus Karitász önkéntesei. Egyházmegyénkben nagyjából ezer családnak jutott belőle.

Laskovics Márió

A Katolikus Karitász március 7. és 14. között szervezte meg a Tartós szeretet elnevezésű nagyböjti élelmiszergyűjtését, mely során a beérkezett 96 ezer kilogramm élelmiszerből országosan több mint tizenkétezer család részesült. A gyűjtés hetében a katolikus templomok mellett a Karitász tizenhat egyházmegyei központjában, és több gyűjtőponton is fogadták a felajánlásokat. A munkát megnehezítette a járványhelyzet, ugyanis több egyházmegyében nem megengedett a szentmisét személyes jelenléttel tartani.

A beérkezett adományokból a karitászcsoportok készítettek ajándékcsomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttattak a látóköreikben lévő rászoruló családok, idősek, hátrányos helyzetűek, egyedülállók számára. Az átlagosan nyolc kilogrammos csomagok tartalma liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, konzervek, tea, készétel konzervek és édesség volt. Az ajándékcsomagokat több helyen kiegészítették húsvéti apróságokkal a gyermekek számára, valamint ünnepi üdvözlőkártyákkal az önkéntesek.

Az átlagosan nyolc kilogrammos csomagok tartalma liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, konzervek, tea, készétel konzervek és édesség volt
Forrás: Katolikus Karitász

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, balatonalmádi plébános a Naplónak nyilatkozva elmondta, egyházmegyénk területén több mint nyolc tonna élelmiszer gyűlt össze az akcióban, melyből nagyjából ezer család részesült, valamint Kárpátaljára is tudtak belőle juttatni.

– Negyven településen működik karitászcsoportunk, elsősorban nekik osztottuk ki, illetve azon településekre, ahonnan külön kérték, tehát megközelítőleg teljesen lefedtük az egyházmegyét. Tavaly, amikor zárva voltak a katolikus templomok is, szinte teljesen meghiúsult az élelmiszergyűjtési akciónk. Idén nálunk nyitva maradtak a templomok, a nyilvános szertartásokra jöhettek a hívek, így sok adomány érkezett, és a veszprémi központba is – idézte fel Szijártó László atya, hozzátéve, hálásan köszönik minden adományozó nagylelkű segítségét, melynek köszönhetően évről évre több ezer családnak segíthetik ünneppé tenni a húsvétot.

Szijártó László atya megjegyezte, húsvét előtt a Katolikus Karitásztól 200 kilogramm fagyasztott kacsacombot, illetve ugyanennyi trappista sajtot vehettek át. A Győri Egyházmegyei Karitász közvetítésével egy hűtőháztól több mint egy tonna hűtött almát kaptak, mivel a zárva tartó iskolákban nem tudták kiosztani. Ebből egyrészt a Tartós szeretet csomagokba, másrészt három ládányi a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye dákai intézményének is jutott.
A több mint egy tonna hűtött almából az egyházmegyei karitászcsoportok, valamint a dákai intézmény részesült
Forrás: Veszprém-Főegyházmegyei Karitász

Jelenleg a Karitász Öngondoskodó háztatások – Zöldellő kertek elnevezésű programban több mint 170 család részesül vetőmagcsomagban, ami tizenötféle zöldségmagot és ajándék virágmagot tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában