közelebb hozták a korosztályokat egymáshoz

2021.05.20. 14:00

Az állami, a civil és a vállalati szereplőket is bevonják az önkéntesség éve eseménysorozatába

2021-et az önkéntesség évének hirdették meg Magyarországon. Ennek előzménye, hogy 2001-et az önkéntesség nemzetközi évének nyilvánítot- ták, míg 2011-ben az önkéntesség európai évét tartották hazánkban.

Marton Attila

Rácz Zsófia elmondta, az elmúlt években növekedett az önkéntesek száma

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rácz Zsófia, a családokért felelős tárca nélküli miniszter fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta, a koronavírus-járvány is bebizonyította, ha bizonytalanná válik az életünk, egymásra mindig számíthatunk. A pandémia alatt ugyanis számos akció indult országszerte: a teljesség igénye nélkül például a fiatalok vásároltak be az időseknek, vagy elvitték a kutyájukat sétálni.

Rácz Zsófia kiemelte: a generációs szakadék ellenére a kezdeményezések közelebb hozták a korosztályokat egymáshoz, ezért egyértelmű, hogy a programokat, valamint a kezdeményezéseket támogatni és folytatni kell.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az idei önkéntesség éve programjai hármas együttműködésben valósulnak meg, amelyben a kormányzat, a civilek és vállalatok is részt vesznek. Kérdésünkre, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet megfelelő-e az önkéntességhez, elmondta, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységben való társadalmi részvétel jogi feltételeinek megteremtése érdekében alkották meg a 2005. évi vonatkozó, úgynevezett Köt törvényt. A jogszabály felülvizsgálata és aktualizálása rendszeres időközönként megtörténik. Hatálya kiterjed arra, hogy hazánkban milyen feltételekkel lehet fogadó szervezetté válni. A Köt törvény tartalmazza az önkéntes tevékenységet végző állampolgárokra és a fogadó szervezetekre vonatkozó jogokat és kötelezettségeket is.

Rácz Zsófia elmondta, az elmúlt években növekedett az önkéntesek száma
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fogadó szervezetekről a Közérdekű Önkéntes Szervezeti Regiszterben tudnak tájékozódni az önkéntes tevékenységet végezni kívánó állampolgárok a lehető legkönnyebben, hiszen ez a regiszter egyben egy hatósági nyilvántartás is. Az idei eseménysorozattal abban próbálnak segíteni a fiataloknak, hogy minél több információ birtokában legyenek az önkéntes tevékenységről, és szeretnének számukra olyan feladatot találni, amit nemcsak szívesen végeznek, hanem ezzel embertársaikon is segítenek. Rácz Zsófia elmondta, az elmúlt években növekedett az önkéntesek száma Magyarországon, és az őket fogadó szervezetek létszáma is nőtt. A kormány célja egyértelmű: a kommunikáció javításával kell elérni azt, hogy a fogadó szervezetek és az önkéntesek is megtalálják, hol van rájuk szükség, hogy amikor valaki segíteni szeretne másokon, akkor arra gyors és pontos választ kapjon, hol is teheti ezt meg.

A helyettes államtitkár szerint külföldről a hazai gyakorlatba átültethető példa, hogy a vállalatok a társadalmi felelősségvállalás jegyében minél inkább bekapcsolódjanak az önkéntes tevékenységek támogatásába. Újságírói kérdésre elmondta, középiskolásként először egy ruhaosztáson és ételosztáson, valamint több szemétszedési akcióban önkénteskedett. Számára az jelentette a legfontosabb élményt az önkéntes feladatokban, hogy önzetlenül segíthetett másokon. – Az önkéntesség lényege, hogy az ember azzal lesz több, hogy másoknak ad. Ha a fiatalok ezzel találkoznak, és átérzik ezt, akkor újra és újra bekapcsolódnak majd valamilyen önkéntes tevékenységbe – fogalmazott Rácz Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában