Biztosított a korszerű betegellátás bakonyszücsi rendelőben

Az állami támogatásból fejlesztett orvosi rendelőben és a beszerzett orvosi eszközökkel már helyben is a mai kor elvárásainak megfelelő a háziorvosi ellátás.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Magyar falu program vonatkozó adatait is megosztotta. Balra Fódi István polgármester

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar falu programban (Mfp) közel 15,5 millió forintból megújult orvosi rendelőt adták át ünnepélyesen csütörtökön. Fódi István polgármester megköszönte a kor színvonalának megfelelő beruházást. A Naplónak nyilatkozva elmondta, a tavaly ősszel elkezdődött és a téli leállások után tavasszal befejeződött rekonstrukció során lecserélték a kazánt, napelemrendszert szereltek fel, valamint hőszigetelték és vakolták az épületet. A támogatási összegből 13,05 millió forintot költöttek a felújításra, 2,43 millió forintból orvosi eszközöket, például EKG-készüléket, defibrillátort, vizsgálólámpát, bútorzatot vásároltak.

– Tavaly még egy pályázaton nyertünk: a temető illemhelyeinek kialakítására négymillió forinthoz jutott Bakonyszücs. A megvalósításnak érdemben most állunk neki, a munka várhatóan június végére lezárul – tette hozzá Fódi István polgármester.

Kovács Zoltán ország­gyűlési képviselő közölte, az Mfp keretében 2019-ben és 2020-ban több mint 400 orvosi rendelő újult meg országosan, Veszprém megyében 25, a 4. választókerületben pedig hét, összesen 226 millió forintból.

– Ha valaki Bakonyszücsre érkezik, egy olyan központi faluképet láthat, amely bárhol megállná a helyét. Az évek során megújult például a polgármesteri hivatal, a kultúrház, és a buszmegálló. A vidéki fejlesztések arra szolgálnak, hogy esélyegyenlőséget biztosítsanak a kistelepülésen élőknek a városlakókkal szemben. Az Mfp 2018-ban a polgármesterek bevonásával folytatott országos konzultáció alapján veszi figyelembe az igényeket, prioritásokat. Így állt össze a program, melynek egyik leglényegesebb része a rendelők felújítása. Manapság jó néhány helyen nincsen háziorvos, egyebek mellett a kellő infrastruktúra (rendelő, szolgálati lakás, műszerek) hiánya miatt. A lakosság viszont helyben igényelné a szolgáltatást – fogalmazott Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Magyar falu program vonatkozó adatait is megosztotta. Balra Fódi István polgármester
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Beran Vencel háziorvos elmondta, Bakonykoppányon, Bakonyszücsön és Ugodon lát el háziorvosi szolgálatot, immár mindegyik faluban felújított rendelőben. A betegek, noha a vidéken is egyre népszerűbbé váló e-receptek hatására kevesebben érkeznek, szintén örülnek a rekonstrukciónak.

A rendezvényen részt vettek a helyi képviselő-testületi tagok, a jegyző, a kivitelező és a környező községek polgármesterei, akik megtekintették az épületet, zárásként pedig fogadáson vettek részt a kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában