a lakók is javaslatokat tehetnek

2021.05.06. 14:00

Közösségi tervezés – Megszólítják a Jutasi úti lakótelepen élőket

Három és fél kilométer hosszú futókör és gyalogos útvonal létesül a Jutasi úti lakótelepen. Arról, hogy milyen funkciók készüljenek a pálya mentén, a lakók is javaslatokat tehetnek.

Marton Attila

Huszti László, Navracsics Tibor és Porga Gyula

Fotó: Pesthy Márton

A közösségi tervezés május 17-én indul, előbb online, majd személyesen. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program kormánybiztosa kiemelte, a pályázat célja volt, hogy ne csak a rendezvényekkel mutassák meg a régiót az európai közvéleménynek, hanem hozzájáruljanak ahhoz, hogy a helyi közösségek minél erősebbé váljanak. Ennek sok összetevője van, és reményeik szerint ehhez az elképzeléshez vezet majd a Jutasi úti lakótelepen megvalósított közösségi tervezés is.

A lakótelepen vannak olyan helyek és események, amelyek az ott élőket összekötik, a közösségi tervezés erre a hagyományra épít: az ott élők elmondhatják a véleményüket arról, hogyan látják a lakónegyedet, és milyen lehetőségeket látnak a közösség cselekvésekre. A közösségi tervezés hozzájárul a városközpont és a lakónegyedek közötti kapcsolat és a helyi identitás erősödéséhez, tette hozzá a kormánybiztos.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, a város EKF-pályázata a város- és közösségfejlesztést célozta meg. Hozzátette, a közösségépítésben fontos szerepet kapnak a közterületek, amelyeket akkor tudnak szerethetővé tenni, ha a helyben élők aktívan közreműködnek a fejlesztés irányainak meghatározásában. Kiemelte, a megvalósított fejlesztéseket 2024 után is használják a város polgárai, ezért is fontos, hogy a helyiek véleménye tükröződjön a beruházásokban.

Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023. Zrt. projektmenedzsere elmondta, 3500 méteres futókör és gyalogos útvonal épül a Jutasi úti lakótelepen, a gyűrű által körülvett térben kültéri sporteszközök, játékok, padok és asztalok láncolatát alakítják ki. Az, hogy milyen funkciók jönnek létre a teljes városrészt átfogó futókör mentén, abba a lakótelepen élőknek beleszólása lesz. Május 17-én online kérdőívben érdeklődnek arról, hogyan használják a Jutasi úti lakótelepen élők a közterületeket, mit tartanak értékesnek vagy éppen a legnagyobb problémának. A projektmenedzser kérdésünkre elmondta, október végére szeretnék lezárni a közösségi tervezést, így a végleges beruházási terv év végére készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában