Újra járható

2021.05.10. 20:00

Összefogással tisztították meg az elfeledett veszprémi ösvényt

Több szervezet tagjai együttes erővel tisztították meg a Sintér-árkot hétfőn, amely így újra járhatóvá vált a lakosság előtt.

Marton Attila

20210510 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca. Szemétszedési akció a Sintér-dombon Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A napokban a VKSZ Zrt. munkatársai összegyűjtöttek a területről a szemetet, a mintegy 200 méter hosszú szakasz kitisztítását – zöldmunkákat, zöldhulladék összegyűjtését, mulcsozást – hétfőn délután a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagjai, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 csapata, valamint több környékbeli lakó végezte. Nagyné Kozma Ildikó, az egyesület tagja elmondta, az úgynevezett Sintér-árok az 1960-as évekig kötötte össze a Jeruzsálemhegyet a Séd-parttal, ám akkor a honvédség lezárta a látogatók elől a területet.

Az ösvény a Víziközmű Múzeum mellől indul, átvezet egy alagút alatt, majd az út két ága közül az egyik a Harmat utcába, a másik az Endrődi utcai élelmiszerbolt parkolójába vezet. Hozzátette, a területen számos védett növény található, például a magyar gurgolya, a Lumnitzer-szegfű vagy az árvalányhaj. Bontó László, az egyesület tagja elmondta, az ösvény szorosan kapcsolódik az egyedülálló veszprémi lelethez, a kavicsfogú álteknőshöz, amelyet ezen a területen, az egykori veszprémi kőbányában találtak.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beavatkozás a Városom, Veszprém mozgalom újabb állomása volt, a szemétszedés mellett fakivágásban, ágdarálásban és az önkéntesek eszközökkel való ellátásában működtek közre.

A honismereti egyesület kezdeményezéséhez csatlakozott az Európa Kulturális Fővárosa 2023-csapata és az EKF Ragyogók elnevezésű önkéntes csapatának több tagja. Szalai Marietta, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. fenntarthatósági projektmenedzsere elmondta, az EKF-program részeként fenntarthatósági vállalásokat tesznek, például a körforgásos gazdaság szempontjait érvényesítik, és minimalizálják a tevékenységeik során keletkező hulladékmennyiséget, valamint a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére online tudásanyagot állítanak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában