Babák és mamák együtt mehetnek a veszprémi könyvtárba

Örömteli eseménynek lehettek tanúi a sajtó munkatársai, akik egy átadás-átvételre kaptak meghívót az Eötvös Károly Megyei Könyvtárba, ahol megnyílt a Baba-mama sarok.

Őrsi Ágnes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Valós családi szükségletekre reagál az immár hét éve működő Család, Esélyteremtő és Önkéntes ház program megyénkénti központokkal. Veszprém megyében a program gazdája a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület (Veszprémi Civil Ház), a program vezetője egyben a civil ház vezetője, Varga Endre.

Tőle tudtuk meg, hogy a Veszprémi Civil Ház és a megyei könyvtár régóta műkö- dik együtt az esélyegyenlőség területén. Évek óta tart a Te is közénk tartozol című program, szervezik a játszóházakat. Mindezek azért szerveződnek, hogy a könyvtár látogatói olyan szemléletformáló rendezvényeken vegyenek részt, amelyeken az elfogadás széles körű elterjesztése a cél. A mostani akció célja is a családbarát szemlélet erősítése.

A Baba-mama sarkot az intézmény gyermekkönyvtári részlege mellett alakították ki, az átadás azért most történt, mert a járványveszély csökkenésével már igénybe is vehetik azt a babával érkező kismamák. Kényelmes fotel a mamának a csecsemő etetéséhez, paraván, ha szeretnének eközben magukban lenni, a nagyobb babák tápszerét akár meg is lehet melegíteni, majd használni az etetőszéket, melyben most még egy maci ül. Természetesen pelenkázóasztal is szerepel a felszerelésben. Megoldódik tehát a gond, ha valaki kisbabájával érkezik a könyvtárba kikapcsolódási, művelődési vagy akár tanulási céllal, nem kell hazamennie, ha eljön a gyermeknél a „szükség” ideje.

Átadás-átvétel – Varga Endre, a program vezetője, Vajna Szabina, a program munkatársa és Baranyai Tamás könyvtárigazgató
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója kifejezte reményét, hogy Veszprémben is meghonosul a külföldön látott szokás; családi program is lehet a könyvtárlátogatás. Ezért is örültek a Baba-mama sarok kialakításának, melyben részt vettek az intézmény munkatársai is.

Bár Veszprémben ez az első ilyen típusú családsegítő helyszín, remélhetőleg több is létrejön majd, és nem csak az EKF 2023-ra való felkészülés miatt – hangzott el a rendez- vényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában