Kockázatok és mellékhatások: ezeket a tüneteket tapasztalhatjuk oltás után

Az oltás után sokan tapasztalhatnak kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, ezek több különböző felületen is bejelenthetők a hatóságnak vagy a gyártónak.

Marton Attila

Koronavírus – Pedagógusok oltása Veszprémben

Fotó: Vasvári Tamás

Bár az oltásra regisztráltak száma csökken, az utóbbi időszakban is tízezrek kapták meg a vakcina első, és százezrek valamelyik oltóanyag második dózisát. Az oltás után sokaknál jelentkezik oltási reakció vagy mellékhatás.

Nagyon fontos, hogy a beoltottak jelezzék az oltás után tapasztalt mellékhatásokat, mert csak így kapnak pontos képet az oltóanyagról a hatóságok és a gyártók – hangsúlyozta Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, a bejelentést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet megtenni, de van olyan vakcinagyártó is, amelynek közvetlenül jelezhető, milyen mellékhatás lépett fel az oltás után.

A gyógyszerész Pfizer-vakcinát kapott januárban. Elmondta: az első oltás után egy napig fájt a karja, míg a második dózis felvétele után egy napra belázasodott. Ezek a tünetek azonban eltörpülnek a koronavírus okozta tünetekhez képest.

A szakértők azt mondják, a mellékhatások jelentkezése az oltás után természetes, ez azt jelzi, hogy az immunrendszer reagált az oltóanyagra. Bár vakcinánként eltérő a hatás, a tapasztalatok szerint leggyakrabban láz, fejfájás, hidegrázás és levertség jelentkezik az oltakozás után. Ezen enyhe mellékhatások esetén paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó készítményt is bevehetünk, ha az nem ellenjavallt más okból, míg a karfájásra az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ azt tanácsolja, hogy egy törölközőn át jegeljük az oltás helyét.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák bejelentett mellékhatásaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek. Arra voltunk kíván­csiak, az egyes vakcinák esetén mennyi bejelentés érkezett hozzájuk, valamint ennek folyományaként változtattak-e valamelyik oltóanyag esetén az alkalmazási előíráson. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában