hadgyakorlat

2021.06.16. 06:50

Túszszabadítás, terrorelhárítás – Különleges műveleti rajtaütés Újdörögdön

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka tekintette meg a Black Swan 2021 különleges műveleti gyakorlatot kedden Újdörögdön.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A gyakorlat tematikus napján azt demonstrálták a katonai vezetőknek, miként képesek a magyar különleges műveleti erők a légierő haderőnemmel, ezen belül a nemrégiben beszerzett H145M helikopterekkel együttműködni.

A dinamikus bemutató keretében egy kombinált légi és különleges műveleti kötelék hajtott végre műveletet az újdörögdi „Romváros” területén, akiknek a feladata egy lakott területen elhelyezkedő ellenálló, terrorista csoport leküzdése, valamint a fogságukban lévő túsz kimenekítése és egy kiemelt fontosságú célpont megsemmisítése volt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően részben már erősödött a hazai forgószárnyas képesség a H145M többcélú könnyű helikopterek beszerzésével, ez pedig fokozta a különleges műveleti képességek növekedését is. Mondhatni a haderőfejlesztés részeként beszerzett professzionális, új eszközök nélkül nem tudnának a 21. század kihívásaira reagálni a magyar katonák, ezért a katonák célja további új katonai eszközök beszerzése. A különleges műveleti katonák meglévő és új felszereléseit statikus bemutatón tekintette meg a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka.

Az újdörögdi műveleteket összesen több mint tíz repülőeszköz támogatta, két JAS-39 Gripen vadászrepülőgép, két Mi-24-es harcihelikopter, egy Mi-17-es szállítóhelikopter, valamint hat újonnan beszerzett H145M, mely típus először mutatkozott be beszerzése óta a nyilvánosság előtt valódi katonai, támogató feladatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában